fbpx

Mi - Ti

Macron megmenti Merkelt, de nem Európát

Macron megmenti Merkelt, de nem Európát

Twitter-üzenetben gratulált Emmanuel Macron választási győzelméhez vasárnap este Angela Merkel német kancellár. “Az Ön győzelme az erős és egyesült Európa, a francia-német barátság győzelme" - hangsúlyozta a német kancellár. (http://mti.hu)

Az európai nagytőke örül. Macron győzelme után már nem kétséges Merkel győzelme sem. Úgy tűnik, minden gond megoldódik. Marad a liberális demokrácia. Senki sem fogja a nagybankokat, a szupergazdagokat megadóztatni. A munkás, a dolgozó befogja a száját, mert belátja, hogy nincs más út. Az EU egyben marad, a magyarok és a lengyelek önállósodási törekvéseit most már könnyedén le lehet szerelni.

Valójában azonban nem ez a helyzet. Az eddigi liberális politikát akarják új szereplőkkel megvalósítani, miközben kiderült, hogy maga a liberális kapitalizmus a rossz. A tőke uralmát korlátozni kell, a működését keretek közé szorítani. A kelet-európai tőkés országokat be kell engedni a döntésekbe, mert már túl nagyok ahhoz, hogy elfojtsák őket. Macron hatalomra juttatása rossz jel. Azt mutatja, hogy a nagytőke nem akar, nem képes mély változásokra. A problémák maradnak, az EU falai tovább omladoznak, a válság folytatódik.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET