fbpx
Tiszteletet Magyarországnak!

Tiszteletet Magyarországnak!

Nyomtatás

A holland külügyminiszter, elhatárolódott nagykövetük Magyarországot negatívan érintő kijelentéseitől, és hangsúlyozta, hogy azok nem tükrözik a holland kormány álláspontját. Szijjártó Péter az elhatárolódást elfogadta, és hétfőn konzultál a Hágából visszarendelt nagykövettel, hogy gyorsabban meghozzák a szükséges döntéseket. (http://mti.hu

Helyes, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy belé rúgjanak Magyarországba. A szocliberális kormányok hagyták, hogy Magyarországgal azt csináljon a nyugat, amit akar, még üdvözölték is. A konzervatív kormány sarkára állt, és megköveteli az elementáris tiszteletet Magyarország iránt.

A magyar-holland incidens mögött ugyanakkor mélyebb okok vannak. A nyugat-európai és a kelet-európai tőkés körök között kiéleződtek az ellentétek. A nyugati országok fontos szerepet játszottak a magyarországi tőkés rendszerváltásban. Nélkülük ma nem lenne magyar kapitalizmus. A nyugatiak jelentős pozíciókat kaptak a magyar gazdaságban. A nyugatiak úgy gondolják, hogy ma is ők döntik el Magyarország sorsát, és bármilyen hangnemet megengedhetnek maguknak.

A kelet-európai tőkés körök, köztük a magyar tőkésosztály is, megerősödött. Látja az EU válságát, nem akarja átvállalni annak következményeit, és nagyobb szerepet akar az EU sorsának eldöntésében. Az EU nyugati országai nem akarják ezt elfogadni. Ez a vita folyik a migránsügyben, az EU reformja kérdésében és sok más kérdésben.