fbpx
KNDK: szuverénitás, önállóság, szocializmus, békés együttműködés

KNDK: szuverénitás, önállóság, szocializmus, békés együttműködés

Nyomtatás

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság közel múltban megválasztott parlamentjének első ülésén Kim Dzsongun, a Koreai Munkapárt elnöke, a KNDK Államtanácsának elnöke beszédet mondott a KNDK helyzetéről és az ország előtt álló feladatokról. (http://www.rodong.rep.kp)

A magyar média szinte teljes egészében elhallgatta az eseményt, pedig a magyar közvélemény értesülhetett volna a KNDK politikájának számos új eleméről, az ország fejlődésének eredményeiről. Lehet, hogy éppen ezért hallgatták el. Mi komolyan gondoljuk, hogy a demokrácia része az objektív tájékoztatás, ezért felidézzük a beszéd fő gondolatait.

A szuverénitás köztársaságunk politikai filozófiája

„A szuverénítás köztársaságunk politikai filozófiája és az államépítés azon felfogásának kulcseleme, amelyet Kim Irszen és Kim Dzsongil dolgoztak ki.” – hangsúlyozta Kim Dzsongun. A szocialista államtól azt várjuk, mondotta, hogy védelmezze az ország méltóságát, a nép életét, és a reális viszonyoknak megfelelően folytassa a szocializmus építését.

Kim Dzsongun elmondta, hogy a KNDK stratégiai helyzete és befolyásolási képessége erősödik. Ez annak is következménye, hogy a KNDK az elmúlt években sikeresen ellent tudott állni a tőkés országok nyomásának és biztosítania az ország védelmét és fejlődését.

A KNDK vezetője kitért arra, hogy a szocializmus építése nagyon nehéz körülmények között folyik. A KNDK-t nagyhatalmak veszik körbe, a koreai nemzet továbbra is megosztott. A helyzetet bonyolítja, hogy a nagyhatalmak között világméretekben folyik a küzdelem a világ feletti hegemóniáért.

A KNDK szilárd meggyőződése, emelte ki, hogy két feladatra kell koncentrálni, a szuverénítás megőrzésére és a szocializmus építésére az ország saját erejére támaszkodva. „Akár keleti szelek fújjanak, akár nyugatiak, akármilyen nehézségekbe ütközzünk, a KNDK a nép rovására soha semmilyen engedményt sem fog tenni.”  - mondta Kim Dzsongun.

A KNDK a néptömegek érdekeit szolgálja. A párt és az állam feladata, hogy megvalósítsa a nép vágyait. Az ország vezetése ennek jegyében küzd a hatalommal való visszaélés, a bürokratizmus, a korrupció minden formája ellen.

Kim Dzsongun kiemelte, hogy a párt vezető szerepe a szocialista építés alapelve. „Egy szocialista állam csak a párt vezetése alatt képes néptömegek érdekeit valóra váltani.” – mondotta. „Az olyan ország, ahol nem egy forradalmi párt áll a hatalom élén, a reakciós erők játékszerévé válik.” A Koreai Munkapárt megvalósítja a párt és az állam egységes szemléletű vezetését. Így tudja érvényesíteni a néptömegek érdekeit, szervezni a nép, a társadalom munkáját.

Gazdasági önállóság, korszerű gazdaság, szilárd honvédelem

Beszédében Kim Dzsongun megkülönböztetett helyet szentelt a gazdasági kérdéseknek. „A gazdasági önállóság egy szuverén állam felépítésének anyagi garanciája és előfeltétele.” – emelte ki.

„Az USA-t aggodalommal töltötte el a KNDK nukleáris erőinek gyors fejlődése.” – mondotta. Az USA minden megtett azért, hogy a KNDK-t letérítsék erről az útról, lefegyverezze a KNDK.t és megdöntse szocialista rendszerét. Kim Dzsongun kiemelte, hogy a KNDK ereje és politikája kényszerítette tárgyalóasztalhoz az USA-t, amely a tárgyalásokkal párhuzamosan fenntartja a szankciók politikáját. Az USA a szankciók feloldását továbbra is különböző előfeltételekhez köti, ezért az USA és a KNDK közötti konfrontáció fenn fog maradni. „Mi a szocializmust az ellenséges erők szankciói közepette építettük, de nem szabad hozzászoknunk a szankciókhoz, és a szankciók a legkisebb mértékben sem fékezhetik a forradalom ütemét.” – hangsúlyozta.