fbpx

Mi - Ti

Ukrajna: a pöttyös kabát már nem elég

Ukrajna: a pöttyös kabát már nem elég

Az ismert színész, Volodimir Zelenszkij megnyerte az ukrajnai elnökválasztásokat, legyőzte az eddigi elnököt, Petro Porosenkot. (www.mti.hu)

Az ukrán elnökválasztásnak semmi köze a demokráciához, a népakarathoz pedig pláne nincs. A választásokból kitiltották a kommunistákat. Az Ukrán KP kizárásával a tőke elérte azt, hogy a legfontosabb kérdés, az emberek millióinak nyomorúságos élete nem szerepelt a választásokon. Az Ukrán KP az ukrán társadalom alapjait kívánja megváltoztatni. A tőke uralma ellen akar fellépni, ami Európa legszegényebb országává tette Ukrajnát. Ezt azonban nem engedi az ukrán tőke, és az európai sem.

A választásokról kizártak még egy kérdést. Merre menjen Ukrajna? Az EU és a NATO felé? Vagy Oroszország felé, választva azt az utat, amelyet mondjuk, Belarusz választott. Ezen a választáson csak egy alternatíva szerepelhetett: előre az EU-ba és a NATO-ba! A választásokon nem szavazhatott több millió olyan ukrán állampolgár sem, akik az üldöztetés, a nacionalista kampányok, vagy egyszerűen a nyomor elől átköltöztek Oroszországba. Mi lett volna, ha ők is szavaznak?

A társadalom nagy kérdéseire most kell választ adni. Kérdés, hogy Zelenszkij tud-e. A pöttyös zakóval lehetett nyerni, de az ország irányításához már kevés.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET