fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Európát a népek menthetik meg

Az ukrajnai háború nyomán az Európai Unió végképpen eltűnhet, vagy ha meg is marad, technikai irányító marad az amerikaiak által irányított világban.

Tetszenek emlékezni? Az első világháború behozta az Egyesült Államokat Európa sorsának eldöntésébe. Az amerikaiak először szólhattak bele abba, hogy milyen legyen a háború utáni kontinens. Az amerikai politikai és szellemi jelenlét gyökeret vert, de akkor még legalább a katonáikat haza vitték.

Aztán jött a második világháború. Európa romokban hevert, az Egyesült Államok pedig a tőkés világ vezető ereje lett. Nyugat-Európa amerikai pénzzel épült újjá. A gazdasági jelenlétet katonai-politikai szövetséggel, a NATO-val tették hatásosabbá. És ezúttal az amerikai katonák sem mentek haza, hanem szépen bekvártélyoztak több európai országba.

Amerika uralma azonban nem volt teljes, mert Európa keleti része, a Szovjetunió és a többi szocialista ország a saját útját járta. A hidegháború az 1990-es évekre azonban szinte teljessé tette az Egyesült Államok uralmát. A NATO keleti kibővítésével az amerikaiak uralma immáron Kelet-Európa számos országára is kiterjedt.

Nem hiszem, hogy Nyugat-Európa vezetői nem látták ezt a folyamatot. Látták, de azzal áltatták magukat, hogy az Európai Unió kiterjesztése Kelet-Európa több országára őket erősíti, és egyenlő partnerként léphetnek fel Amerikával szemben.

A kelet-európai vezetők pedig annak örültek, hogy nincs többé szocializmus, gazdagodhatnak és uralkodhatnak a saját szemétdombjukon. Nem érezték megalázónak, hogy pitizniük kell az amerikaiaknál, sőt versenyt csináltak abból, hogy ki tud jobban pitizni, ki tud jobban lefeküdni az amerikaiaknak.

A 2008-as válság sokkolta Európát. Az amerikaiak csinálták, de a levét az európaiakkal itatták meg. A második világháború után a nyugat-európai társadalmak stabilitása arra épült, hogy a középosztályok, az értelmiség, az alkalmazottak, a vállalkozók egyre jobban éltek. 2008-ban ennek hirtelen vége szakadt.

Kelet-Európa vezetői pedig arra döbbentek rá, hogy a válság, a munkanélküliség, a szegénység tömeges elégedetlenséghez vezet és meginoghat a tőkés rendszer, akkor pedig vége az uralmuknak.

Nyugat-Európa vezetői abban látták a megoldást, hogy szabad teret adtak a banktőke, a pénz uralmának, a piacra bíztak mindent. Az emberek elé egy új világ, a nyitott társadalom képét tárták, ahol mindent szabad. Még arra is vállalkoztak, hogy a migránsok tömeges beengedésével a saját hagyományos társadalmaikat is átszabják. Azt gondolták, hogy ezen az alapon kiegyezhetnek Amerikával, és közösen irányíthatják a világot.

Kelet-Európa vezetői közül többen felismerték, hogy a nyugati tervek nem fognak működni keleten, és jobban járnak, ha a saját nemzeti megoldásaikkal próbálkoznak. Az amerikaiak ennek még örültek is, mivel elindult a vallásháború Európa két része között. Amíg az európaiak azon vitatkoznak, hogy konzervativizmus vagy liberalizmus, addig Amerika szépen felkészül egy újabb világháborúra, immáron a nagy stratégiai és civilizációs kihívás, a szocialista Kína ellen.

Biden és általában az amerikai vezetés nagyjából azt tette, mint egykor Hitler. Elhitették partnereikkel, hogy érdemes megkockáztatni a háborút. Nem kell félni! Nem német, lengyel vagy magyar katonák fognak meghalni, hanem ukránok és oroszok. Lehet törleszteni a történelmi sérelmekért, elő lehet állni a területi igényekkel. A háború utáni osztozkodásban pedig az fogja a többet kapni, aki jobban Amerika mellé állt.

A kelet-európai vezetők többsége ezt el is hitte. Az USA minden kelet-európai országgal új katonai szerződést kötött. Nincs akadálya annak, hogy a térséget amerikai csapatok szállják meg. A mostani háborúban ugyanezen erők felsorakoztak Ukrajna mellett, Oroszország ellenében.

Sokan mondják. hogy más lenne Európa sorsa, ha nagy egyéniségek állnának az európai államok élén, mint egykor De Gaulle, Adenauer, Kohl vagy akár Kreisky. Ők nem vennék be az amerikaiak trükkjét. Lehet, de nem érdemes abban bízni, hogy a mai középszerű vezetőket lecserélik, és az Európai Unió romjaiból főnix madár módjára egy új Európa születik.

Európa tőkés alapon, a kapitalizmus rendszerében nem tud újjászületni. A kapitalizmus a pénzről, a profitról szól. Az Európai Unió azért volt életképes évtizedeken át, mert biztosította a profit megszerzéséhez szükséges politikai, gazdasági, és külpolitikai feltételeket. Ezek a lehetőségek kimerültek.

Ezt az is mutatja, hogy az Európai Unió, az európai tőkés körök még a világháború kockázatát is bevállalták az ukrajnai kalanddal. Sokan már sejtik, hogy nem tudják megnyerni ezt a háborút, de nem merik felvállalni a nyilvánvaló megoldást, az Oroszországgal való megegyezést.

Mi a nemzetek, a népek Európája mellett vagyunk. A népeknek kell kezükbe venni sorsukat és olyan világot teremteni, ahol nem a pénz az úr. A tőke nem tudja megmenteni Európát az amerikai uralomtól, mert a pénz uralmának fenntartása közös érdekük. Európát a népek menthetik meg! Európát mi menthetjük meg!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET