fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Olyan országban születtem, amelynek 93 ezer négyzetkilométer volt a területe. Tanultunk Trianonról. Tudtuk, hogy Magyarország volt nagyobb is. Tudtuk, de elképzelni nehéz volt. A „Nagy Magyarország” eszméje a Horthy-rendszerhez kötődött, s mint ilyen nem tudott az új korban megkapaszkodni. Diáktársaim egy-egy átmulatott este után az éjszakába kiáltották: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” De valljuk be őszintén, a székely himnusz eléneklése inkább fiatalos csíny volt, mintsem politikai hitvallás.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Újratervezés! Hát igen, két hónap elzártság után sok mindent újra kell gondolnunk, sok mindent újra kell terveznünk.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Merre menjen Európa? Az erős nemzetállamok szövetsége felé, vagy egy egységes európai állam felé? Ez a kérdés nem új. Az EU első pillanatától kezdve létezett. Éppen ezért az EU-ban egyszerre vannak jelen olyan intézmények, amelyek a nemzetállamoknak kedveznek. Ilyen a miniszterelnökökből álló Európai Tanács. De a nemzetek feletti közös állam felé visz az Európai Bizottság, a kvázi európai kormány, olyan torzszülöttekről más nem is beszélve, mint az Európai Parlament.

Thürmer Gyula - Balszemmel

A rendszerváltás harmincadik évfordulóját, a tőkés parlament első ülését ünnepelte az Országgyűlés május 2-án. Ott volt a kormányzó elit színe-java. Az alkalomra szépen fel is öltöztek, öltöny, nyakkendő, semmi slendriánság. Még Deutsch Tamás is megszabadult a torzonborz külsejétől, így többen nem ismerték fel azonnal.

Az arcokon áhítat, de leginkább elégedett mosoly: mondjon a világ akármit, mi megcsináltuk! Persze, értem én. Az egykori jogikaros csapat megcsinálta azt, amiről álmodott. Büszkék rá. Megdöntötték a szocializmust és csináltak egy számukra szépen virágzó kapitalista Magyarországot. Ma egy asztalnál ülhetnek nyugat-európai és amerikai vezetőkkel. És mindemellett még túl is élték a három évtizedet, amit nem mindenki mondhat el az egykori szocialista országokban.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Mikor e sorokat olvassuk, már tudni fogjuk, mit jelent a járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése. Bizony már várjuk, akármi is legyen az.

Fegyelmezetten viseltük el a karantént, a korlátozásokat. Elhalasztottuk a rendezvényeinket. Mondanom sem kell, hogy fájó szívvel, hiszen éppen tavaszra esnek a legfontosabbak. Ráadásul olyan ünnepeket kellett kihagyni, amelyeket rajtunk kívül kevesen ünnepelnek. Bár ki tudja, ha a hatalom nem ragaszkodna szinte már kóros dühhel a szocialista múlt lábbal tiprásához, biztos sok ember szívesen emlékezne a felszabadulás tavaszára.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET