fbpx

Balszemmel

Balszemmel

Mi a bal szemünkkel nézünk a világra. Így sok mindent észreveszünk, amit csak a jobb szemünkkel nem látnánk. Másként is látjuk a világot, mondjuk úgy, balszemmel. Ezután minden számunkban elmondjuk, miként is látjuk az éppen esedékes eseményeket a saját politikai értékítéletünk alapján, balszemmel.

Mi jön? Ugye, nem a fasizmus?

„Fasizmus? Az micsoda? Olyan már nincs!” – vélik sokan. Fasizmus pedig van! Ukrajnában állami politika lett. A fasiszta eszmék elindultak Európa felé is, és csak idő kérdése, hogy az európai tőke mikor dönt úgy, hogy nincs más megoldás a válságra, mint a fasizmus.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Elég a süketelésből, a handabandázásból! Elég az elhallgatásból, az agyonmagyarázásból! Elég a féligazságokból, de elég a teljes hazugságokból is!

Őszinte beszédet akarunk! Az igazságot akarjuk tudni! József Attila szavaival élve, az igazat, ne csak a valódit! „A fényt, amelytől világlik agyunk”.  – írta a költő Thomas Mann-nak.

Hát igen, bárcsak világlana az agyunk ma is! Sok minden történik vele, mondjuk, leginkább felforr, és nem a kánikulától. De szinte bizonyos, hogy nem világlik.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Nincs bosszantóbb, mint amikor az izgalmas film közepén leáll a kábel TV. Tekered jobbra, tekered balra, újraindítod, de semmi. A szolgáltató ilyenkor közli: rendszerhiba.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Minap egy nógrádi település, Karancslapujtő polgármesterével beszélgettem. Volt itt az elmúlt években minden, mondta. Jött a covid, jöttek a korlátozások, a kormányzati elvonások, most még a háború is. Még ukrán menekült családot is befogadott a község. Nehéz? Igen, nehéz! Kevés a pénz? Igen, kevés! De nem lehet bezárni az önkormányzatot, nem lehet a kormányra vagy az atyaúristenre mutogatni. Élni kell! Felelősek vagyunk az emberekért.

Thürmer Gyula - Balszemmel

Vasárnap felmentünk az új Néprajzi Múzeum tetejére. Régóta élek Pesten, de ilyen magasról sohasem láttam a Városligetet. Szép, lenyűgöző!

Persze vannak, akik ideológiai és politikai vakságban szenvednek és nem fogadják el azt, ami nem illik a világképükbe. Építsd meg a magadét, de ne rombold le a másét! Ha ez vezérelte volna történelmünk megannyi személyiségét, akkor ma a város, az ország tele lenne várakkal, emlékművekkel, kulturális értékkel. De nem így történt, így legfeljebb irigyelhetjük Nyugat-Európát, amely nem rombolt le mindent. De, ami késik, nem múlik! Amerikában már rombolják a szobrokat, és a többi rossz amerikai dologgal ez is meg fog érkezni.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET