fbpx

Mi - Ti

Meddig ülünk az amerikai szuaréban?

Meddig ülünk az amerikai szuaréban?

Joseph Votel tábornok, az amerikai hadsereg úgynevezett középső parancsnokságának vezetője szerint több amerikai katonát kellene küldenie Afganisztánba.  A tábornok a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának csütörtöki meghallgatásán szögezte le, hogy az afganisztáni háborúban az áttöréshez még több amerikai katona lenne szükséges.

Afgán földön jelenleg 8400 amerikai katona tartózkodik, s emellett a NATO kötelékében további 5000 katona van a terepen. A térségben illetékes - középső - amerikai parancsnokság adatai szerint még legalább tízezer amerikai szerződéses beszállító dolgozik Afganisztánban, ők többnyire logisztikai és a karbantartási munkákkal foglalkoznak. Az amerikai katonák feladata az afgán hadsereg támogatása és kiképzése. (http://mti.hu)

Afganisztán birtoklása kulcsfontosságú az USA-nak. Innen sakkban tartják Iránt, idegesítik Oroszországot és Kínát. Ellenőrzésük alatt tartják a térség kábítószer-termelését. Az USA többször bejelentette, hogy kivonja csapatait, de nem történt meg. Magyarország minden eddigi kormánya támogatta az USA-t. 2003 óta vannak magyar katonák Afganisztánban, egyszerre legalább 200 fő. A Pápa városa melletti NATO-USA légibázis is az USA háborús akcióit szolgálja ki. Együtt mentünk be, együtt megyünk ki. – mondták a magyar vezetők, De meddig akarnak az amerikai szuaréban ülni?

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET