fbpx

Mi - Ti

Nemzetközi együttműködés a járvány leküzdésére!

Nemzetközi együttműködés a járvány leküzdésére!

A Kínai Kommunista Párt kezdeményezte, hogy a világ politikai pártjai közös nyílt levelet intézzenek a világ országaihoz, amelyben szálljanak síkra a korona vírus elleni szorosabb nemzetközi együttműködésért. A nyílt levelet 60 ország mintegy 110 pártja írta alá, köztük a Magyar Munkáspárt is.

A levél teljes szövegét itt olvashatják:

A koronavírus (COVID-19) ma elterjed az egész Földön, sürgős és komoly kihívást jelentve mind az emberiség egészségével, mint a nemzetközi béke és fejlődés ügyével szemben.

Mi, különböző országok jelentős politikai pártjai, akik felelősséget viselünk az emberek jólétének javításáért, a nemzeti fejlődés előmozdításáért, a világ békéjének és biztonságának megőrzéséért, a jelenlegi példátlan helyzetben az alább közös felhívást adjuk ki:

I. A legmélyebb tisztelettel adózunk mindazon embertársainknak, különösen az egészségügy dolgozóinak, akik más emberek élete és egészsége védelmének szentelik magukat.
Őszinte rokonszenvünket és aggodalmunkat fejezzük ki azoknak, akiknek a COVID-19 fájdalmakat és szenvedést okoz, vagy életüket is veszélyezteti, és osztozunk családtagjaik aggodalmában. Mélyen gyászoljuk embertársainkat, akik a járvány kitörése után szerencsétlenül jártak.

II. Tudjuk, hogy amennyiben a járványt nem sikerül hatékonyan és gyorsan megfékezni, úgy az nagyon sok ember életét, biztonságát, egészségét fogja károsítani, és súlyos következményekkel jár a legtöbb ország gazdasági és társadalmi fejlődésére, illetve a nemzetközi kapcsolatokra és együttműködésre nézve. Minden országot felhívunk arra, hogy az emberek életét, biztonságát és egészséget mindennél fontosabb ügyként kezeljék és tegyen határozott és erőteljes intézkedéseket a korona vírus terjedésének megakadályozására.

III. Támogatjuk az országokat abban, hogy a COVID-19 legyőzése érdekében rendkívüli terveket és stratégiákat dolgozzanak ki, összhangban nemzeti sajátosságaikkal, erősítsék az együttműködést mind a járvány terjedésének megfékezése, mind a betegek kezelése terén. Alkalmazni kell a modern tudomány és technológia minden vívmányát annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban a lehető legjobb eredményeket érjük el.

IV. Felhívjuk az országok közvéleményét: a társadalmi felelősség tudatában viszonyuljanak a megelőző és korlátozó intézkedésekhez. Biztatjuk az országokat, hogy támaszkodjanak a civil társadalmi szervezetek és önkéntesek erejére, annak érdekében, hogy a társadalom minden csoportjának erejét mozgósítani lehessen a koronavírus elleni harcban.

V. Bátorítunk minden országot arra, hogy a járvány megfékezésére tett intézkedésekkel párhuzamosan fogadjanak el integrált terveket a gazdasági és társadalmi fejlődés kérdéseinek kezelésére, tegyenek célirányos intézkedéseket a legveszélyezettebb társadalmi csoportok, illetve a kis-és közepes vállalatok védelmére, értékelve azt, hogy ezek a vállalatok jelentősen hozzájárulnak az emberek életszínvonalának fenntartásához és a társadalmi haladás biztosításához.
Felhívjuk a világ országait, hogy gyorsítsák fel a makrogazdasági politikáik nemzetközi koordinálását, ily módon segítsék elő a globális pénzügyi piac, az ipari termelési láncok stabilizálását, a vámok csökkentését vagy megszüntetését a kereskedelem megkönnyítése érdekében, akadályozzák meg a globális gazdasági recessziót. Felhívjuk az országokat, hogy megfelelő szinten tartsák a nemzetközi csereforgalmat, könnyítsék meg többek között a sürgős egészségügyi felszerelések és a COVID-19 elleni védőeszközök átjutását a határokon.

VI. Tudatában vagyunk annak, hogy a vírus nem ismer határokat, és egyetlen ország sem képes egyedül megbirkózni a kihívásokkal. Az országoknak erősíteniük kell annak tudatát, hogy egy közösség vagyunk, közös az emberiség jövője, a bajban szükség van egymás segítésére. A szorosabb nemzetközi együttműködés, az összehangolt politikák és akciók, a források és erők globális mozgósítása lehetővé teszik, hogy legyőzzük a vírust, az emberiség közös ellenségét.

VII. Tudjuk, hogy Kína és néhány más ország jelentős sikert ért el a COVID-19 elleni harcban, s lehetővé válik a tapasztalatok hasznosítása a nemzetköz közösség számára is. Határozottan felhívjuk az országokat, beleértve Kínát is, hogy nyílt, átlátható és felelősségteljes gyakorlatot alkalmazzanak az ezzel kapcsolatos információk időben történő átadásában, osszák meg tapasztalataikat a betegek kezeléséről, és adjanak meg minden egészségügyi és egyéb segítséget a járvány által érintett országoknak. Ezzel járulhatnak hozzá a koronavírus elleni globális küzdelemhez, ezzel erősíthetik az országokban a reményt és a meggyőződést, hogy a csatát meg lehet nyerni.

VIII. Üdvözöljük a G20-országok rendkívüli csúcstalálkozójának nyilatkozatát a koronavírussal kapcsolatban, támogatjuk az országok erőfeszítéseit arra, hogy megosszák tapasztalataikat a válság kezeléséről és mélyítsék az együttműködést e téren, beleértve a különleges gyógyszerek, vakcinák és tesztanyagok közös kutatását és fejlesztését. Felhívással fordulunk mindenkihez, hogy támogassuk anyagok, technika és más eszközök átadásával a fejlődő országokat és azokat az államokat, amely egészségügyi rendszere sebezhető. A világjárvány sötétségét váltsa fel az együttműködés fénye!

IX. Tudományosan megalapozott szakmai vitára hívunk mindenkit olyan kérdésekben, mint a megelőző intézkedések vagy a vírus eredete. Határozottan elutasítjuk, hogy a közegészségügyi kérdéseket tegyenek a politika tárgyává, és a koronavírus ürügyén országokat címkézzenek. Határozottan elítélünk mindenféle diszkriminatív nyilatkozatot és gyakorlatot más országokkal, régiókkal vagy etnikai csoportokkal kapcsolatban, s minden kormányt felhívunk arra, hogy tegyenek megelőző lépéseket a külföldi állampolgárok, diákok egészségének, biztonságának és legitim érdekeinek védelmére.

X. Úgy véljük, hogy a COVID-19 kirobbanása világossá tette azt a tényt, hogy minden ország számára szükség van olyan globális kormányzásra, amely a viták és az együttműködés eszközével biztosítja a közös növekedést. Ebben a folyamatban vezető szerepet az ENSZ játszhat, illetve a globális egészségügyi kormányzásban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Felhívunk minden pártot, hogy a G20 és más nemzetközi intézmények keretein belül segítse elő a koordinációt és az együttműködést annak érdekében, hogy hatékony nemzetközi megelőzési és ellenőrzési rendszert teremtsünk, összhangban azzal a törekvéssel, hogy megteremtsük a közös, globális közegészségügyi rendszert.

Mi, különböző országok jelentős politikai pártjai a mostani szokatlan körülmények között szorosabbá tesszük az egymással való érintkezést, igyekszünk jobban bemutatni, hogy milyen fontos szerepe van a politikai irányításnak abban, hogy a koronavírus elleni harc új politikai energiával erősödjön. Szilárd meggyőződésünk, hogy a jelenlegi nehézségeink átmenetiek és a vihar után ismét kisüt a nap. Ha a nemzetközi közösség közös hittel közös erőfeszítéseket fog tenni, ha minden kérdést tudományos alapon közelítünk meg, akkor egészen biztosan legyőzzük a koronavírust. Hiszünk abban, hogy a koronavírus világjárványa után az emberiség közös jövőjéért küzdők közössége még erősebb lesz és az emberiség szebb holnap elé nézhet.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET