fbpx

Mi - Ti

Május 9-e a Győzelem Napja – 75 éve történt

Május 9-e a Győzelem Napja – 75 éve történt

1945. május 8-án 22.43-kor a náci Németország megadta magát. Közép-európai idő szerint május 8-án 23.01-kor, moszkvai idő szerint május 9-én 01.01-kor Európában véget ért a második világháború. Május 9-e a Győzelem Napja. 75 éve történt.

Május 9-e a fasizmus feletti győzelem napja. A fasizmus a tőkés rendszer fegyvere volt az 1929-es világválság következményeinek felszámolására. A tőke a fasizmus bevetésével kívánta megakadályozni, hogy Európa népei a tőkés rend ellen forduljanak. A német és a nemzetközi tőke ezért Hitler mellé állt, és segítette hatalomra jutni a fasisztákat. A tőke tudta, hogy jönni fog a zsidók tömeges megsemmisítése, mert Hitler könyve ezt is világossá tette. Tudták, s mégsem tettek ellene semmit.

Május 9-e győzelem a kapitalizmus felett.  A Szovjetunió győzelme a szocialista rendszer fölényét is bizonyította az európai tőkés rendszerekkel szemben. A Szovjetunió győzelme egyben lehetőséget is teremtett Kelet-Európában a saját társadalmi változásaik felgyorsítására, a szocializmus megteremtésére.

Május 9-e győzelem volt Németország felett.  Május 9-e a szovjet nép, a szovjet gazdaság, a szovjet hadsereg győzelme volt Németország felett. A német fasizmus legyőzésében a legnagyobb terhet a Szovjetunió vállalta. Senki és semmi sem feledtetheti a sok millió szovjet hőst, akik életüket adták a háborúban.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET