fbpx

Mi - Ti

Az egyik 19, a másik egy híján 20

Az egyik 19, a másik egy híján 20

Budapesten már két amerikai elnöknek is áll a szobra. Úgyhogy senki sem mondhatja, hogy Amerika nincs jelen a magyar életben. Jelen van, tegyük hozzá, sajnos!

A mostani elnökválasztás az amerikaiak belügye, de sajátos igazodási pont lett kis hazánkban is.  Vannak Trump-hívők és vannak Biden-rajongók.

Persze nem arról van szó, hogy a magyar falu népe eszerint döntené el, hogy melyik kocsmába jár. A kocsma-vitában, ha egyáltalán van kocsma a faluban, mindig az dönt, hogy mennyi pénzed van. Ebben pont olyan, mint az elnökválasztás Amerikában.  Ha meg így van, akkor minek okoskodni, úgysem mi döntünk.

A magyar politikai elit azonban más. Ég és föld! A Trump-hívők a mostani elnököt tekintik a tőkés világ megmentőjének és a magyar jövő letéteményesének. A Biden-rajongók szemében Trump diktátor, sőt nemes egyszerűséggel fasiszta, és minden bajunkra Biden hozza meg a gyógyírt.

Ez nem így van, és nem is ez a kérdés. A kérdés Amerika és tőkés világ, sőt a kapitalista rendszer léte.

A 2008-as válság megrázta a tőkés világot. Nagyon megrázta! Az ilyen világválságok tömeges nyomorhoz, éhezéshez, háborúhoz, tüntetésekhez szoktak volt vezetni. Utána meg jön a forradalom, amit egyetlen tőkés sem kíván, akár konzervatív, akár liberális.

Rendkívüli helyzetben rendkívüli megoldás kellett, és négy éve Trump jelentette ezt. Megígérte, hogy rendbe szedi a kapitalizmust. Előbb az USA-ban, aztán a többieknél is. Egy feltétele volt: mindenkinek úgy kell táncolnia, ahogyan ő mondja. Odahaza, Amerikában is, meg Európában is.

A liberálisok lenyelték, de nem támogatták. Ahol tudtak, keresztbe tettek, és várták a pillanatot a hatalom visszaszerzésére.

Trump óriási pénzeket nyomott a hadiiparba, rendbe szedte az államgépezet működését, lecsitította a társadalmi konfliktusokat. A világban elkezdte felvizezni a jelenlegi szövetségi rendszereket, és újakat kreálni.  Az EU esetében ez sikerült is. Az amerikai hátszél nélkül a britek aligha mertek volna kiugrani az EU-ból.

Trump még ezekkel a korlátozott sikerekkel is kihúzhatott volna még négy évet, ha nem jön a koronavírus.  A covid feltárta Amerika minden baját, kiélezte az ellentéteteket szegény és gazdag, fehér és színes bőrű, városi és vidéki között. A covidot minden bizonnyal nem a liberálisok találtak fel, de most fegyverként Trump ellen fordították.

A liberálisok receptje a tőkés világ megmentésére mindig is más volt. Szerintük akkor menekül meg a tőkés világ az összeomlástól és a szocializmustól, ha a pénzügyi tőke érdekei minden korlátozás nélkül, szinte vegytiszta környezetben érvényesülnek. Vagyis, ha a bank szabadon megtermeli a profitját, akkor mindenre lesz pénz és megoldás.

A liberálisok ehhez a gazdasági programhoz erkölcsi és politikai programot is hozzárendeltek. A társadalmi szokások, az emberek közötti viszony radikális átalakítása révén akarják a pénz kiszolgálóivá tenni a tömegeket.  Innen jönnek a nem hagyományos szexuális viselkedések, a kisebbség könyörtelen szembeállítása a többséggel, és sok minden más, amit bármely amerikai filmben látni manapság.

Az Európai Unió vezetői most örülnek Biden győzelmének, mert maguk is a pénz vegytiszta uralmát tartják megoldásnak valamiféle európai államszövetség keretében.

A magyar konzervatív elit Trump mellé állt. De nem azért, mert ugyanazt gondolnák és akarnák. A liberálisok szokásos trükkje összemosni Erdogant, Trumpot, Orbánt, a lengyeleket. A közös bennük nem a módszer, nem a külsőség. A közös a félelem amiatt, hogy a kapitalizmus összeomolhat és olyan új világ jöhet, am szívből gyűlölnek. Ők nem a kapitalizmust vetik el, hanem a liberális receptet tartják rossznak a túlélésre. És még valami: egyikük sem akarja, hogy a liberális körök dirigáljanak nekik.

Biden győzelme megerősítheti a liberális megoldás híveit. De csak bizonyos mértékig. Biden győzelme ugyanis nem oldja meg a meglévő problémákat. Amerika darabokra esett, szétverik saját történelmüket. A járvány sok ember szemét nyitotta fel és értette meg, hogy a bűnös mindenért a kapitalizmus. Biden önmagában kevés ezek kezelésére.

Kína kihívást jelent a tőkés világnak. Úgy is mint gazdasági hatalom, de most már technikai konkurenciaként is. Annak fényében pedig, hogy a kínai társadalom legyőzte a vírust, az amerikai meg nem, Kína társadalmi alternatívát is kínál. Biden erre sem ad választ.

Az USA Trump alatt rámosolygott Magyarországra, és ez jól jött a konzervatív elitnek az EU-val való csatározásban. De fizettünk is érte! Fizettünk az új védelmi szerződéssel, a rakétavásárlással, az amerikai LNG-gáz vásárlásával, az amerikai szankciók támogatásával.

A magyar liberálisok most reménykedhetnek abban, hogy Biden mosolya az övéké lesz. Lehet, hogy így is lesz. Csakhogy Amerika mosolya nem jár ingyen. De mivel tudnak fizetni a liberálisok? A magyar függetlenség teljes feladásával? Azzal, hogy könyörtelenül átvesszük az amerikai életet?

Ne az elit fejével ítéljünk! Ők tovább gazdagodhatnak, ha Amerika rájuk mosolyog. De mi semmit sem kapunk egyiktől sem. Az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz.

Thürmer Gyula

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET