fbpx

Mi - Ti

Sok sikert a koreai népnek a KNDK függetlenségének védelméhez, a KNDK fejlesztéséhez!

Sok sikert a koreai népnek a KNDK függetlenségének védelméhez, a KNDK fejlesztéséhez!

A Koreai Munkapárt 8. kongresszusa fontos állomást jelent a koreai szocializmus építésében. A kongresszus a párt és az ország előtt álló fő feladataként azt határozta meg, hogy erősítsék saját erőiket, küzdjék le a létező fenyegetéseket és kihívásokat és lépjenek előre a koreai sajátosságú szocializmus építésében.

Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke levélben fejezte ki a Munkáspárt jókívánságait Kim Dzsong Un főtitkárnak. A Munkáspárt szolidáris a Koreai Munkapárttal. Kívánjuk, hogy a Koreai Munkapárt további sikereket érjen el a Kim Irszen által megkezdett és Kim Dzsong Il által folytatott úton, s a kongresszus adjon új erőt a KNDK építéséhez.

***

A kongresszus alapos vitát folytatott a 2016-ban megtartott 7. kongresszus határozatainak végrehajtásáról, a KNDK helyzetéről.

Kim Dzsong Un mintegy kilenc órás beszédben elemezte az elmúlt évek folyamatait. Az elmúlt öt év legnagyobb sikereként húzta alá azt, hogy az óriási külső nyomás, a szankciók, a covid-19 és más kihívások mellett is sikerült megőrizni a KNDK politikai stabilitását, a gazdaság működő képességet. Fontos eredmény, hogy a koreai nép támogatta a Koreai Munkapárt politikáját.

Ugyanakkor tény, hogy számos területen nem sikerült teljesíteni a gazdasági fejlesztési terveket. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a KNDK elleni folyamatos támadásokat, a szocializmus megdöntésére irányuló külső kísérleteket. De tény az is, hogy sok hiba és mulasztás történt.

A koreai szocializmus építésének sajátossága az, mondta, hogy folyamatosan szembe kell néznie az USA imperialista törekvéseivel. Az USA nukleáris fenyegetést jelent a KNDK számára. Az amerikai vezetés az elmúlt években is arra törekedett, hogy térdre kényszerítse a KNDK-t, megdöntse az ország szocialista rendszerét.

Kim Dzsong Un kiemelte, hogy ebben a helyzetben a KNDK-nak ki kellett fejlesztenie saját atomkapacitását és nukleáris fegyverek hordozására alkalmas rakétaerőit. Az elmúlt négy évben kiépült az önálló észak-koreai atomerő, ami a KNDK óriási gazdasági, műszaki erőfeszítéseinek eredménye, és nem kevés lemondást követelt a néptől.

A kongresszus helyre állította a korábbi gyakorlatot, és ismét bevezette a főtitkár intézményét. A Koreai Munkapárt főtitkárává választotta Kim Dzsong Unt.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET