fbpx

Mi - Ti

60 éve történt: Kuba győzelme a Disznó-öbölben

60 éve történt: Kuba győzelme a Disznó-öbölben

Online fotókiállítás:

60 éve, 1961. április 17-én az USA által kiképzett terroristák támadást hajtottak végre Kuba partjainál, a Disznó-öbölben. Céljuk a független szocialista Kuba megdöntése volt. Fidel Castro vezetésével a kubai hadsereg és a népi fegyveres erők vereséget mértek az agresszorokra. Online-fotókiállításunkkal erre emlékezünk.
Fidel Castro vezetésével 1959-ben győzött a forradalom Kubában. Kuba népe a függetlenséget választotta. Az USA ezt sohasem bocsájtotta meg. 1961-ben a kubai nép egy emberként kelt a forradalom és a függetlenség védelmére.
A kubai hadsereg és a népi milícia minden erejével védte Kuba függetlenségét.
A védelmet Fidel Castro személyesen irányította.
Fidel Castro és Jose Roman Fernandez, a katonai iskola parancsnoka a Disznó-öbölben.
A kubai nép győzelmet aratott, megvédte Kuba függetlenségét. Kuba elindult a szocialista társadalom építésének útján.
1975. decemberében került sor a Kubai Kommunista Párt első kongresszusára. A kongresszuson részt vett Kádár János is. (az első sorban fejhallgatóval)
Az 1959-es forradalom a fiatalok forradalma volt. Fidel Castro (balszélen) 33 éves volt, Che Guevara 31.
Fidel Castro 1972-ben Magyarországra is ellátogatott.
A forradalom nemzedéke. Fidel Castro 2011-ig vezette a Kubai Kommunista Pártot és a kubai államot. Fivére, Raúl Castro 2011-ben lett a párt első számú vezetője. A 2021. áprilisi 8. kongresszuson már nem jelölteti magát erre a tisztségre.
A Kubai Kommunista Párt 8. kongresszusa befejezi a több éve tartó nemzedékváltást. Az 1959-es forradalom és az 1961-es Disznó-öbölbeli győzelem nemzedékétől fiatalok veszik át a stafétabotot. A szocializmus, a függetlenség útja változatlan marad.
Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez, 2018-19-ben Kuba miniszterelnöke és az Államtanács elnöke, 2019-től a Kubai Köztársaság elnöke.
Kubai úttörők köszöntik a Disznó-öbölbeli győzelem 60. évfordulóját.
Somos Cuba Viva! Mi vagyunk az Élő Kuba!
 
Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET