fbpx

Mi - Ti

Putyin-Erdogan egyezség: az EU hoppon marad?

Putyin-Erdogan egyezség: az EU hoppon marad?

A megromlott kétoldalú viszony átfogó helyreállításáról, egyebek között a kereskedelmi és gazdasági együttműködés, így a Török Áramlat gázvezetékprojekt újjáélesztéséről állapodott meg kedden Szentpéterváron Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök. A Török Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló kormányközi megállapodást októberben írják alá, és a vezeték első ágát várhatóan 2019 decemberére építik ki.
Putyin közölte, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a török vállalatokkal szemben bevezetett szankciókat, egyebek között az építőipar területén, és ismét importál majd török agrártermékeket. Erdogan kifejezte Ankara készségét, hogy "stratégiai beruházásként" kezelje az akkuyui atomerőmű projektjét. Szavai szerint Törökország szeretné évi 100 milliárd dollárra felfuttatni a kétoldalú kereskedelmi forgalmat, és kész fejleszteni Oroszországgal a hadiipari együttműködést is. (http://mti.hu)

Putyin megértette, hogy  Törökországgal meg lehet és meg kell egyezni. Az EU vezetői vonakodnak. Törökország nélkül nem lehet sem a szíriai konfliktust megoldani, sem a menekültáradatot megállítani. Az EU-nak el kellene döntenie, hogy a jövőben harcolni vagy együttműködni akar Oroszországgal és Törökországgal.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET