fbpx

Mi - Ti

Oroszország nem fenyegeti Magyarországot, maradjunk ki a háborúból!

Oroszország nem fenyegeti Magyarországot, maradjunk ki a háborúból!

A Magyar Munkáspárt nyilatkozata

Bekövetkezett az, amire a Munkáspárt hosszú idő óta szinte nap, mint nap figyelmeztet. Európa keleti részén háború robbant ki.

1. Nem orosz-ukrán háborúról van szó, hanem a NATO Oroszország elleni háborújáról, amelynek egyik szakaszát jelentik a mostani hadműveletek. Ne felejtsük: az orosz hadműveletek megkezdése elött az ukránok már lőtték Luganszki és a Donbaszi Népköztársaságot.

Az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió évek óta folytatja hadakozását Oroszország ellen. A nyugati világ a 2008 óta tartó súlyos válságát új területek, új befolyási övezetek megszerzésével igyekszik megoldani.

1990 óta a NATO-t ötször bővítették, egyre közelebb kerültek Oroszországhoz. Nem törődtek azzal, hogy ez sérti Oroszország nemzeti érdekeit, fenyegetik biztonságát.

A nyugat le akarja győzni Oroszországot, és a nyugati érdekek kiszolgálójává tenni, ahogyan ez már sokszor előfordult a történelemben. A liberalizmus világuralmat akar, ami nem valósulhat meg addig, amíg Oroszországban a kapitalizmus egy más, de sikeres modellje érvényesül.

2. A nyugat a Szovjetunió szétesése után legfőbb támaszául Ukrajnát szemelte ki. A hatalomra került ukrán elit a népet nyomorba taszította, az országot kifosztotta és elsikkasztotta.

2014-ben nyíltan fasiszta, szélsőséges nacionalista erők kerültek a hatalomba. Megindult a kommunisták üldözése, az ellenzékkel való leszámolás. Lábbal tiporták a nemzeti kisebbségek jogait.

Ukrajnát az Oroszország és Belarusz elleni háború felvonulási területévé tették. A nyugat cserébe szó nélkül tűrte az ukrán politikusok cselekedeteit, és pénzelte a nacionalista-fasiszta rezsimet.

Zelenszkij elnök vezetése alatt Ukrajna belső helyzete tovább romlott. Nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajna képtelen az önálló állami létre. A lakosság jelentős része pedig nem ilyen országban akar élni.

3. Oroszország számára a NATO kelet-európai katonai terjeszkedése, a katonai szembenállás szintjének növelése, a belarussziai puccskísérlet nyilvánvalóvá tette, hogy a NATO háborúra készül. A NATO olyan háborút akar, amelyet az ukránok kiprovokálnak és szükség esetén a NATO beavatkozhat.

Oroszország ebben a helyzetben értékelte úgy, hogy az Oroszország elleni támadás elkerülhetetlen, így egy megelőző csapás mellett döntött. Ez a folyamat zajlik jelenleg.

Oroszországot a NATO, az USA és az EU belekényszerítette ebbe a háborúba. A háborút a nyugat provokálta ki, a nyugat készítette elő, és most a felelősséget Oroszországra akarja hárítani.
Nem Oroszország küldött katonákat Mexikóba, hanem az USA Romániába, Lengyelországba, Bulgáriába, a Baltikumba. Nem Oroszország szervezkedik, mondjuk, a kanadai kormány megdöntésére, hanem az USA a belarusz és az orosz kormány leváltására.

Támogatjuk az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja és a Belarusz Kommunista Párt értékelését. A NATO háborúja a népeink ellen folyik, országaink függetlenségét akarják felszámolni.

4. A Munkáspárt elítéli a háborút és a békés, tárgyalásos megoldást sürgetjük. Elítéljük a nyugat szankciós politikáját. A szankciók semmi jóra nem vezetnek, csak új problémákat szülnek.

Oroszország legitim biztonsági igényeit tiszteletben kell tartani és a megfelelő módon érvényesíteni.

5. A háborúért a felelősség a kapitalista rendszert terheli. A világ tőkés erői között könyörtelen harc folyik a piacokért, az erőforrásokért.

A népek békés egymás mellett élését a szocializmus fogja elhozni, és mindannyian azon vagyunk, hogy a szocializmus minél előbb győzzön.

6. A Munkáspárt követeli, hogy Magyarország maradjon ki a háborúból. Az Orbán-kormány ne feküdjön le a NATO-nak és az EU-nak! Elítéljük, hogy a magyar kormány szó nélkül mindenben támogatja a NATO és az EU intézkedéseit, melyek a béke megteremtése helyett a nacionalista-fasiszta ukrán vezetés túlélését szolgálják.

Oroszország sohasem fenyegette Magyarországot és ma sincs szándékában. Semmi sem indokolja, hogy Magyarországra idegen csapatok jöjjenek. Ne engedjük azt sem, hogy Magyarország területén keresztül katonákat és fegyvereket szállítsanak.

A kormány lépjen fel egyes NATO-országok elvakult követeléseivel szemben, amelyek háborúba sodorhatják Magyarországot is. Fegyverszállítás és szankciók helyett tárgyalásokat és mielőbbi békét!

Magyarország a NATO tagjaként csak korlátozott szabadsággal rendelkezik. Az ország ma nem lenne ebben a helyzetben, ha a NATO-tagság, a NATO érdekek kiszolgálása helyett a semlegességet választja.

Budapest, 2022. február 28.

Magyar Munkáspárt Elnöksége

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET