fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Biden a bűvésztrükk

Nem kell tovább találgatni, izgulni, szorongani. Joe Biden az Egyesült Államok elnöke. Aki azt gondolja, hogy ismét jönnek a békeidők és nyugalom lesz a világban is, nos, az alaposan téved. Nehéz idők elé néz a világ.

Joe Biden ugyanis nem a megoldás Amerika és a tőkés világ gondjaira, hanem egy újabb kísérlet a megoldásra. Amerika ugyanis nem Trump alatt került válságba. Évtizedek óta benne van, és nem tud kijönni belőle.

2009-ben kitaláltak Obamát. Az első színes bőrű elnökként rá várt a feladat, hogy rendet tegyen odahaza és helyreállítsa az USA vezető szerepét a világban. Nem sikerült!

Trump a vészmegoldás volt. Senki sem akarta, de senki sem tudott jobbat. Viszont mindenki értette, konzervatívok és liberálisok is, hogy a rendkívüli megoldásokat nem lehet megspórolni. Trump megígérte, hogy rendet tesz Amerikában, de ebben ne zavarja senki. Amerika után rendet ígért a tőkés világban is, feltéve, ha a többiek követik a trumpi receptet.

A kapitalizmusban a tőkéseknek vannak egyéni érdekeik és vannak közös érdekek is. Trump receptje egyszerű volt. Válságos helyzetben a közös érdek, azaz az amerikai tőkés rendszer megőrzése, mindenféle forradalom megelőzése fontosabb, mint az egyes tőkések egyéni érdekei. A tőkésállamnak, s különösen az elnöki hatalomnak kell érvényesíteni a közös érdeket még az egyéni érdekek rovására is.

A liberális tőke utálta ezt a megoldást, de nem tudott jobbat. Belementek Trump elnökségébe, de az első perctől kezdve akadályozták. Trump politikája akadályozta a pénzügyi tőke globális uralmát, gátat jelentett számára.

Trump nem talált megértésre az EU vezetői között sem. Az EU-ban is aggódtak a tőkés válság miatt, de abban bíztak, hogy egyedül is meg tudják oldani. Trump rájött, hogy a második világháború utáni időkből örökölt nemzetközi kapcsolatrendszer nem elég hatékony, nem védi eléggé a tőkés rendszer érdekeit. Szétverni nem volt ereje, de elindította párhuzamos struktúrák építését.

Kínában felismerte a civilizációs kihívást. Kína nem gazdasági sikereivel fogja meggyengíteni a tőkés világot, hanem azzal, hogy egy működőképes társadalmi modellt épített ki, a kínai sajátosságú szocializmust. Kínát meg kell gyengíteni, aztán az amerikai feltételek alapján meg kell vele egyezni. Nagyjából ez volt Trump ötlete, csak azzal nem számolt, hogy Kína csak win-win alapon egyezik meg, azaz, ha mindenki jól jár.

A koronavírus megsokszorozta és felszínre hozta az amerikai válságot. 400 ezer halott a tőkés világ vezető országában, nos, ez megmagyarázhatatlan. Világos volt, hogy az amerikai tőke Trump fejét adja az elégedetlen tömegnek. Talonban volt Bernie Sanders is, aki a válságot azzal akarta megoldani, hogy szocialista színekbe öltözteti Amerikát. Ez túl sok volt az amerikai nagytőkének. Maradt Joe Biden.

Joe Biden nem maga a megoldás, hanem kísérlet arra, hogy a tőkés válságot ismét liberális politikával oldják meg, és ismét a pénzügyi tőke diktáljon. Az új kiadású liberalizmusnak ravaszabbnak kell lennie. A népnek nem szabad elárulni, hogy az a liberális politika jön, ami pár éve válságba taszította az USA-t is, és a tőkés világ nagy részét. A tömegekkel el kell hitetni, hogy a liberalizmus mindent megad. Nem kell a szocializmus után vágyakozni, hiszen egyenlőséget, a jövedelmek szabályozását kínáljuk.

A népet el kell bűvölni politikai bűvészmutatványokkal. Trumpot ellenségnek kell kikiáltani, akivel le kell számolni. Könyörtelenül el kell távolítani mindenkit, aki a másik táborhoz tartozik. Az ellenfeleket le kell járatni, és kizárni, kihúzni a történelemből, a közemlékezetből, mintha nem is lettek volna.

A trumpi politikát önálló rendszerként, rákbetegségként kell beállítani, amivel szemben a gyógyír a liberális demokrácia. A politikai vezetésbe be kell hozni színes bőrüket, transzvesztitákat, homoszexuálisokat.

A bűvészmutatványhoz fel kell használni az internetet, a liberális ellenőrzés alatt álló közösségi oldalakat, a Facebookot, a Twittert. A népnek nem a tényeket kell elmondani, hanem egyszavas üzeneteket kell küldeni. Demokrácia, egység, szabadság, szeretet, igazságosság, egyenlőség és hasonlók. Az üzenetekkel szemben nincs apelláta, nincs vita, azokat csak elfogadni lehet.

A világot pedig nyugtassuk meg. Nem „erőnk példájával” fogjuk a világot megváltani, hanem „példánk erejével”. Feledjük mindazt, ami elválaszt, haza, kontinens, nemzet, maradjon az, amit összeköt: alkotmány, demokrácia, erkölcs!

Üzenjük a világ országainak, hogy ha Amerikában meg lehet dönteni a „diktátort”, akkor meg lehet dönteni hasonló „diktátorokat” másutt is. Ha az üzenetté formált hazugságok beváltak Amerikában, akkor ezt kell tenni másutt is. Ha Amerika képes összetörni a múlt szobrait, ha képes leszámolni a bűnös múlttal, akkor mások is képesek lehetnek rá.

A tőkés világ vívódik. Még nem tudta eldönteni, hogy mi a jobb, mi a biztosabb: letarolni mindent, és új világot építeni, ahol a pénz, a bankok érdekei korlátlanul érvényesülnek, vagy nemzeti és regionális várakkal védeni a kapitalizmust.

Biden győzelme a liberálisok alá ad lovat. Politikai kalandorságra, könyörtelen leszámolásra, a hatalom bármi áron való megszerzésére biztatva őket.

Trump nem változtatta meg a kapitalizmust, nem törölte el a pénz uralmát, legfeljebb keretek közé igyekezett szorítani. Biden alatt is a pénz fog uralkodni, csak még ravaszabbul és könyörtelenebbül.

Ne kövessük Biden útját! A saját utunkat keressük! Olyan társadalmat akarjunk, ahol nem Trumpok és Bidenek, nem a tőke, nem a pénz az úr, hanem az emberek. A mai világ nem ilyen! Akarjunk változtatni!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET