fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Független Magyarországot!

Joggal kérdezhetik, hogy mi értelme van olyat követelni, ami már megvan. Végül is függetlenek vagyunk. Van Országgyűlésünk, van kormányunk, még csinos köztársasági elnökasszonyunk is van.

Persze mindez Koszovóban is megvan, ráadásul ott is asszony ül az elnöki székben, de amikor több ezer NATO-katona tartja fenn a rendet, és a világ fele nem is ismeri el az országot, akkor nehéz azt mondani, hogy függetlenek vagyunk. Még kevésbé lehet elégedett Bosznia-Hercegovina népe, ahol az EU kormányoz NATO-katonákkal. Ukrajnáról már nem is beszélek, ahol a független ország független színész-elnöke számára amerikaiak írják a forgatókönyvet és a gázsit is ők fizetik.

Joggal mondhatják azt is, hogy értelmetlen teljes függetlenségről beszélni, hiszen tagjai vagyunk két szervezetnek, a NATO-nak és az EU-nak.  És ugyebár amikor a magyar kormányok aláírták a belépési nyilatkozatot, akkor tudták, hogy ez is olyan, mint a házasság. Ha letesszük az esküt, lemondunk pár dologról, amit korábban a nőtlenség független állapotában megtehettünk.

Tudják, még az is érthető, hogy nehéz időkben, mint a mostani, a klubok többet követelnek a tagjaiktól, mint békeidőben.  Nem azt mondom, hogy ez jó, de érthető. Most azonban már többről, sokkal többről van szó.

Az EU ma nyíltan Magyarország függetlenségét akarja felszámolni. Vagy egyszerre lépünk az EU vezényszavára, vagy nem kapjuk meg a rétest, azaz a nekünk törvényesen járó EU-pénzeket. Az EU zsarolja a magyar vezetést. Nem érdemes poénkodni Ursula von der Leyennel, vagy az Európai Parlament liberálisaira mutogatni, az EU, mint egységes szervezet lép fel velünk szemben. Tárgyalni velük, engedményeket tenni? Lehet tárgyalni politikai terroristákkal? És mi lesz, ha holnap már nem csak kérik, de el is veszik azt, ami nekik kell?

A NATO nem is klub, hanem szinte egy egyház. Elhitetik velünk, hogy Oroszország, Kína az ellenségünk, de elhitetik azt is, hogy mi együtt képesek vagyunk legyőzni őket. Eközben pont a fordítottja igaz. A NATO nyelt le új területeket, a NATO szervezkedik az oroszok, a kínaiak, a belaruszok életének megváltoztatására. És nem úgy tűnik, hogy a NATO képes lenne akár az egyiket, akár a másikat legyőzni.

Az EU-ban a függetlenségünk nevében még lehet akadékoskodni, lehet a vétónkkal fenyegetődzni, bár ez a lehetőség is kimerülőben van. A NATO-ban viszont ezt sem lehet megtenni. Magyarország része a NATO keleti frontjának. Ha a front elindul, nem lehet a magyar sajátosságokra, nemzeti megoldásokra hivatkozni. A háborúból nem maradhatunk ki.

A nagy európai háborúkról van tapasztalatunk bőségesen. Mindig rossz oldalon harcoltunk, nem tudtunk kiugrani, és mindig veszítettünk. Visszaszerezni se tudtuk, amit elvettek tőlünk. Mi folyamatosan siratjuk Trianont. Törökország nagyjából ugyanakkor elvesztette területének háromnegyedét. De náluk akadt egy Kemal Atatürk, aki felszabadító háborúra hívta népét, és eközben még Törökországból is modern államot csinált. Ebben nem hasonlítunk a törökökre.

Sokan hisznek abban, hogy a létező integrációkat meg lehet reformálni, és biztosítani lehet Magyarország függetlenségét. Tegyék ezt, lehet ez a függetlenség minimális programja.

De mi nem hiszünk ebben. Mi a függetlenség maximális programját képviseljük. Az idő eljárt a régi szervezetek felett.  Új világ kezd kialakulni, új elvek alapján. Nemzetállamok hozzák létre azzal a szándékkal, hogy megvédjék függetlenségüket, és saját maguk döntsenek sorsukról. Az köti őket össze, hogy nem kérnek sem Amerika világuralmából, sem abból, hogy néhány óriási multinacionális cég irányítsa az emberiséget.

Kína szocialista ország, de sem a sanghaji együttműködés tagjai, sem a BRICS-országok nem nyilatkoztak arról, hogy ők le akarják váltani a kapitalizmust. Többségük azt ismeri fel, hogy a tőkés világ jelenlegi rendszere nem oldja meg a problémákat, sőt veszélybe sodorja a tőkés rend uralmát.

A dolgozók, a népek világa ennél már többet értett meg. Havannában, a munkáspártok világtalálkozóján erről is beszéltünk. Ha folytatódik a liberális őrület, a világ egy nagy masszává válik, ahol rabszolgává alacsonyított emberek a pénz szabályai szerint fogják tengetni életüket. Eltűnnek a nemzetek, eltűnik az emberiség sokszínűsége. A háborúk akár az emberiséget is megsemmisíthetik.

Mi hisszük, tudjuk, hogy a pénz, a tőke logikája alapján nem lehet a világot, és benne a nemzetközi kapcsolatrendszert megváltoztatni.  A pénz uralmát meg kell szüntetni. Helyébe az ember érdekeit kell állítani. Ez az új világ biztosítja minden nép és nemzet számára a függetlenséget, a fejlődést, a virágzást. Mi független Magyarországot akarunk.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET