fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Boldog Nőnapot!

Boldog Nőnapot, kedves lányok és asszonyok! Kívánjuk Önöknek mindazt, amit a boldogság jelent. Sok örömet, mosolyt, jókedvet, és persze tisztességes megélhetést, és békét.

Igen, békét kívánunk, és ez most, 2023-ban nem egy a sok dolog közül, amit illik minden évben elmondani, hanem nagyon is valós, nagyon is fontos kívánság.

Háború folyik Európában. Igaz, nálunk még nem lőnek, a fiainkat még nem viszik katonának, az üzletekben is mindent lehet kapni. De már vannak idegen katonák Magyarországon. A NATO-ban már tervezik, hogy miként használják fel a magyar területet, a magyar utakat, a kórházainkat.

Idehaza már régen nem látott ütemben folyik a fegyverkezés, egyre többet költünk újabb és újabb fegyverekre. Fegyverekre, amelyekről nem igazán tudjuk, hogy kik ellen és hol fogják alkalmazni.

Nem akarunk háborút, és gondolom, Önök se. Ha így van, akkor mondjunk együtt nemet a háborúra, és igent a békére! Ha együtt mondjuk, több esélyünk van a békére, mintsem, ha csendben maradnánk, és úsznánk az árral.

Egy képeslappal kedveskedünk Önöknek ezen a napon. Nem sok, tudjuk, de higgyék fel, benne van szívünk minden melege, lelkünk szeretete. Fogadják jó szívvel!

Boldog Nőnapot! Amikor e két szóval fordulunk az utcán siető asszonyokhoz és lányokhoz, egy pillanatra elmosolyodnak. Örülnek a kedves szavaknak, melyekből manapság már oly' kevés van. Ronda világban élünk, de március 8-án talán tudunk tenni ellene valamit. Az asszonyaink és lányaink iránt érzett szeretet és megbecsülés segít ebben.

Furcsát mondok: én azt szeretném, ha a nők nők maradhatnának. Ne akarja senki a nőket férfivá változtatni, és a férfiakat nővé! Ne akarja senki felülírni a természet törvényeit! Ne akarja senki a kivételt szabállyá tenni, és ránk erőltetni.

S ha valakik mégis ezt akarják, ne hallgassunk, ne álljunk tétova szemmel, hanem védjük meg önmagunkat, a társadalmat, a nőket!

A történelemben sok minden igazságtalanság történt a nőkkel. Sok mindent sikerült rendbe hozni. Tennivaló még sok van, de erőszakkal nem lehet változtatni. Divat lett női kvótákat felállítani. Mesterségesen fele-fele arányban igyekeznek vezetői tisztségeket elosztani férfiak és nők között. Nem jó!

A nők tehetségét, tudását engedni kell érvényesülni, de attól, hogy valaki nő, még nem lesz feltétlenül jó vezető. És ami még fontosabb: a női mivolta senkit, egyetlen nőt sem ment fel a felelősség alól.

Liz Truss, a volt brit miniszterelnöknő ambiciózus, mondhatni törtető volt, amit még el lehet nézni, de felkészületlen, sőt buta is volt, ami ebben a tisztségben már nem nézhető el. Két hónap se kellett, hogy a britek kimondják: game over, azaz ennyi volt, miniszterelnök asszony!

Németországban mostanság százezrek követelik a külügyminiszter, Annalena Baerbock leváltását. Jó, nem lehet mindenki Otto von Bismark vagy Hans-Dietrich Genscher.  Elődje, Heiko Maas se tartozott azok közé, akinek a nevét száz év múlva is emlegetni fogják a német diplomácia nagyjai között, de aki Németország külügyminisztere akar lenni, az nem zuhanhat egy adott intellektuális szint alá. De Baerbock fő bűne nem a korlátoltság, hanem az, hogy bután, értelmetlenül háborúba taszítja Németországot és vele együtt az EU-t.  Ez megbocsájthatatlan!

Szerintem már azt is sokan bánják, hogy Ursula von der Leyen asszonyt ültették az Európai Bizottság élére. A covid-válságot rosszul kezelte, mondhatni elkezelte, bár a hírek szerint személy szerint ő jól járt, és a vakcinabiznisz rendesen hozott a konyhára. Mármint az ő konyhájára.

Nem folytatom, mert hosszú a sor, de a finn miniszterelnöknő, Sanna Marin mellett nem mehetek el szó nélkül. Tudják, ha valaki 37 évesen, egy ország vezetőjeként, mint egy kamaszlány szelfizik az ukrán elnökkel, az egyéb gonoszságra is képes. Most speciel a hagyományosan semleges Finnországot tuszkolja be a NATO-ba. Szegény Urho Kekonnen, a finn semlegesség atyja foroghat a sírjában, de még a jó öreg Carl Mannerheim is, aki tudott nemet mondani Hitlernek és kiugrani a háborúból.

Engedjék meg, hogy a magyar politikai élet kis- és nagyasszonyairól most ne beszéljek. Részben azért, mert saját hazámban én sem lehetek próféta, de főleg azért, mert bízok az Önök bölcsességében. Önök, kedves lányok és asszonyok, sokat láttak, sokat tanultak a mai világból, meg tudják különböztetni a talmit az igazi aranytól, a buta beszédet az okos szótól, a tisztességet a becstelenségtől. Talmi, buta beszéd és becstelenség akad bőven.

Legyenek szépek és okosak a mai napon, legyenek vidámak és boldogok! Akkor mi, férfiak is azok leszünk! Már úgy értem, hogy vidámak és boldogok.

Boldog Nőnapot!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET