fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Mi a túrót keresünk mi Koszovóban?

Kedves ismerősöm tollat, pontosabban számítógépet ragadott, és félretéve közismert jólneveltségét megkérdezte a világtól: mi a túrót keresünk mi Koszovóban?

Az eredetiben a túró szó helyett egy másik kifejezés szerepel. De nem akarok idegen tollakkal ékeskedni, úgyhogy a túrót helyettesítsék be Önök. A magyar nyelv elég széles skálát kínál a választásra.

Kedves ismerősöm nagyjából annyira foglalkozik a politikával, mint honfitársaink többsége. A NATO hallatán se szorul össze a szíve. A NATO-ra eddig egyszer volt dühös, de akkor nagyon. Tavaly szeptemberben lekéste a randevúját, mivel a fél várost lezárták. Ugyanis NATO Futást rendeztek, ami NATO-angolul annyit tesz, mint NATO Run. De nem egy stadionban, hanem Budán, biztosan azért, hogy ne legyen annyira uncsi, és az is észrevegye, akit nagy ívben nem érdekel a NATO.

Kedves ismerősöm várakozás közben filózott azon, hogy a NATO szorul-e arra, hogy le-föl futkározzunk Budán, vagy közismerten média-szenzitív honvédelmi miniszterünk talált újabb lehetőséget nyilvános önmutogatásra, illetve, elnézést, miket mondok, honvédelmi propagandára.

Kedves ismerősöm eldöntötte, hogy legközelebb nem Budán fog randizni, és ezzel letudta egyéni konfliktusát a NATO-val. Most azonban jött a hír, hogy Koszovóban megsérült 27 magyar katona, közülük 12-t mindjárt haza is kellett hozni.

Mindjárt fel is ment a netre, hátha megtudja, hogy mit keresnek a magyar katonák Koszovóban. A média-szenzitív honvédelmi miniszter el is magyarázta, hogy „nemzetközi kötelékben, olasz–amerikai parancsnokság alatt került az a magyar manőverező század bevetésre tegnap Koszovóban, amelyik a tüntetőkkel került összetűzésbe.”

Kedves ismerősöm nézett a hírre, mint borjú az új kapura. Eddig azt hitte, hogy a katona az katona, és mint ilyen a hazát védi az ellenséggel szemben. Tüntetőket rendőrök szoktak szétverni, nem katonák. Na jó, katonák voltak a határon az illegális migránsokkal szemben is, de azok legalább a magyar határt védték.

Lehet, hogy a koszovói tüntetők Magyarország biztonságát fenyegették? Igaz, ami igaz, a tüntetők kiabáltak mindenfélét, de Magyarországról nem volt szó. Egyébként is nehéz elképzelni, hogy Koszovó nekitámadna Magyarországnak. Nehéz lenne, mert köztünk van Szerbia, akivel állítólag soha ilyen jóban nem voltunk, mint mostanság. Ezt már a magyar külügyminiszter mondta, miután Belgrádban, a szerbek nagy nemzeti összejövetelén szerb nyelven állt ki Szerbia mellett.

Kedves ismerősöm kezdett belezavarodni. Ha Szerbia a barátunk, akkor miért vagyunk Koszovóban, amit a szerbek Szerbia részének tekintenek és nem önálló államnak? Erre van is alapjuk, mivel az ENSZ határozata is Szerbia részének tekinti a tartományt. Koszovót a NATO nyilvánította önállónak, és mindjárt katonákat is küldött oda.

Kedves ismerősöm tovább gondolkodott. Ha Szerbia a barátunk, akkor miért állunk az amerikaiak mellé, akik viszont nem szeretik Szerbiát? Pontosabban szólva nem szeretik, hogy a mostani szerb vezetés független akar maradni. 

Hát igen, a szerb nép annak idején ellenállt a töröknek, amikor a környéken sokan megadták magukat, sőt az iszlám vallást is átvették. Ellenálltak Hitlernek, és nem is akárhogyan. Az egyetlen nép volt a térségben, akiknek a szabadságot nem külföldi csapatok hozták el, hanem maguk harcolták ki. Ellenálltak Sztálinnak is, amikor mindenki engedett neki. És ne felejtsük el: 1999-ben egyedül harcoltak a NATO 19 tagállama ellen.

Kedves ismerősöm eddig úgy tudta, hogy a magyar is szabadságszerető nép, és mint ilyen tudjuk, hogy nem lehet szabad az a nép, amely mások elnyomásában részt vesz. Akkor pedig miért verekednek magyar katonák szerbekkel Koszovóban?

Kedves ismerősöm, aki, mint tudjuk, nem politizál, érezte, hogy gondolatai ingoványos talajhoz értek. A média-szenzitív miniszter kijelentette, hogy „katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket”. Ezek szerint az amerikaiak oldalán Koszovóban szerb tüntetők ellen fellépni, nem egyszerűen kötelesség, hanem egyenesen hőstett?

Kedves ismerősöm, akit eddig csak a budai NATO Run hozott ki a sodrából, most hirtelen megvilágosult. Visszapergette a híreket, amelyek mellett eddig elment. Védelmezzük a NATO keleti szárnyát, NATO-hadosztályparancsnokság Székesfehérváron, az amerikai nagykövet amerikai katonákkal találkozik Magyarországon. Hűha, nem sok ez egy kicsit?

Kedves ismerősöm eddig nem értette, hogy miért vagyunk mi a NATO ellen. A NATO a biztonságunkat védi, a fejlődést segíti, ismételgette a főáramlati propaganda jelszavait. De most 27 magyar katona sebesült meg, tökéletesen értelmetlenül.  Nem amerikaiak sérültek meg, hanem magyarok! Mi lesz holnap? Ukrajnába is magyar katonát visznek meghalni? Szóval, mi a túrót keresünk mi Koszovóban? Mi a túrót keresünk mi a NATO-ban?

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET