fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Szputnyik

Ilyen ez a Szputnyik! Képes megváltoztatni az emberiség életét. Ne ijedjenek meg! Nem lettem vakcinaszakértő. Kis hazánkban lassanként mindenki olyan magabiztossággal értekezik a vakcinákról, mintha az anyatejjel szívták volna magukba a virológiát.

Én az első Szputnyikról beszélek.  A szovjet műholdról, amely 1957 októberében bevezette az emberiséget az űrkorszakba. Az USA megrettent a hírtől. Azt már megszokták, hogy a szovjet tudomány előbb-utóbb behozza az amerikait. Az amerikai atombomba után jött a szovjet is, a hidrogénbomba terén is behozták Amerikát. Na de lehagyni Amerikát! Ki hallott már ilyet?

A Szputnyik-1 azt jelentette, hogy az amerikaiak innen tovább nem úszhatnak meg szárazon minden háborút. A szovjet rakéták nemcsak műholdat képesek a világűrbe juttatni, hanem mondjuk atombombát az USA területére. Amerika sebezhetetlensége örökre megszűnt.

Most meg itt van a Szputnyik-V. Nem rakéta hordozza, csak egy injekciós tű. Nem robbanhat, mint egy atombomba. De a világnak más irányt adhat.

De miért a nyugat szinte fanatikus ellenkezése a Szputnyik-V-vel szemben? A válasz egyszerű: háború van! Mindegy, hogy mi az ellenség, egy másik hatalom, vagy egy betegség. Le kell győzni!

Az USA és NATO-beli szövetségesei a koronavírust eleinte úgy kezelték, mint egy helyi háborút. Viszonylag kis erőkkel, nagyobb emberáldozat nélkül, gyorsan lehet látványos győzelmet elérni.

A covidból azonban világháború lett. Egy éve tart, és az USA már  eddig is több mint 400 ezer embert veszített. Tízszer többet, mint a vietnami háborúban. Nagyjából annyit, mint a második világháborúban. Az oroszok ezzel szemben a covid-fronton eddig 77 ezer embert veszítettek, a kínaiak kevesebbet, mint 5 ezret.

A világháborúk mindig jelzik, hogy mire képesek az egyes országok és társadalmak. A világméretű háborúkban minden haderőnem komplex alkalmazására van szükség, s persze a hadakozó felek gazdasági, tudományos, tegyük hozzá, politikai potenciáljának mozgósítására. A Szputnyik-V azt jelzi, hogy Oroszország számtalan problémája ellenére képes volt mozgósítani az erőit, és nagyon gyorsan előállítani a vakcinát.

A hadakozó felek minden háborúban arra törekszenek, hogy a másik fél szövetségi rendszerét gyengítsék. Az orosz vakcina megjelenése a NATO-országokban majdnem olyan, mintha orosz fegyvereket vennének amerikai vagy német helyett.

A szövetségesi hűség fontos, de nem írhatja felül a nemzeti érdeket. Ne tessék félreérteni, most nem a kormány hozsannázásáról van szó. De tény, hogy a magyar kormánynak volt bátorsága szakítani a birodalmi logikával, és saját népe érdekében az ellenségtől vásárolni vakcinát.

Igen, ne kerülgessük a forró kását! Oroszország a mai EU és az USA számára ellenség. Ha nem lenne az, akkor nem lennének szankciók, nem raknák tele Kelet-Európát amerikai katonákkal, nem állna a nyugat olyan pitiáner senkik mellé, mint Navalnij vagy Tyihanovszkaja.

Biden a kemény fickó stílusában kezdte. Oroszország szét akarja verni a mi demokráciánkat. Bármi áron, de megvédjük az amerikai létérdekeket! Amerika fogja védelmezni az orosz polgárokat saját diktátorukkal szemben. A Kremlben nem kapták fel a vizet. Ha Bidennek Navalnij kell, jöjjön ide, próbálja kiszabadítani!

Nagyjából ezt mondta I. Sándor orosz cár, amikor a napóleoni háborúk után megszállta Lengyelországot, ami nem volt ínyükre a nyugatiaknak. Én itt állok, ha valakinek nem tetszik, próbáljon elzavarni! Mint tudjuk, nem próbálták.

Az EU vezetői most szorgalmasan bólogatnak Bidennek, de ki tudja, mi lesz később. Az EU és az USA ellenségfélelme nem ugyanaz.  Az USA tud létezni az orosz földgáz nélkül, az EU viszont nem. Amerikai katona még nem háborúzott oroszokkal, németek, franciák viszont igen. Nem árt tudni, hogy orosz csapatok 1760 óta eddig háromszor vonultak be Berlinbe, vagyis évszázadoként egyszer megtörténik a csoda. A mostani században még nem voltak, de még csak 2021-et írunk.

A START egyezmény meghosszabbítása senkit se tévesszen meg! Fontos, de másról van szó. A nagyok irányt váltottak. A hadászati támadó fegyverek hagyományos fejlesztése kifutóban van, nem érdemes pénzt rakni bele. A háborút az űrből kell megvívni, a Föld közelében pedig drónokkal.

És még valami. A nyugat kezdi megérteni, hogy háborút nyerni Oroszország vagy Kína ellen nem lehet csak a levegőből.  „Abszolút” szükség van Európában összhaderőnemi csapásmérő erőre. – jelentette ki minap Christopher Cavoli tábornok, az USA európai erőinek parancsnoka. Ez azt jelenti, hogy az USA Európában komoly háborúra készül, amelyben együttes alkalmazásra kerülnek a szárazföldi csapatok, a légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság.

Egy ilyen háború túl sokba kerülhet, az emberi civilizáció létébe. Sokan mondjuk, hogy nem számít, honnan jön a vakcina, csak gyógyítson. A kormányok megértették, hogy nagy baj lesz, ha ellenkeznek. Ebben szerepünk van nekünk is, embereknek.

Jöjjön az új Szputnyik! De jöjjön a józan gondolkodás is! Nem akarunk meghalni, sem betegségben, sem háborúban! Ez a mi felelősségünk, a mi dolgunk is.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET