fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Ne álljatok hamis próféták mellé!

A szakorvosi rendelő minden kerületben a társadalmi élet fontos része. Csepelen is az. 2011 óta nem egyszerűen rendelő, hanem Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelője. A Fidesz vezette önkormányzat szándékát értem. Szeretnek mindent elnevezni a múlt számukra emblematikus személyiségeiről. Ám legyen! Lelkük rá! Az embereket végül is nem az izgatja, hogy mi van a bejáratra írva, hanem az, hogy mit kapnak bent. Egyébként a helyiek nyelvén ez az SZTK. Úgy, mint régen.

Csepelen él a múlt. A HÉV-szerelvényeket többször felújították, de azok is megismernék, akik a múlt században jártak itt utoljára. A lakótelepen se tévednének el, mert nem a házak változtak, hanem az utcanevek.

Az atlétikai stadion már épül Csepel bejáratánál. Ez több mint a jövő reklámja. A stadion új épületek egész sorát hozza majd magával. És persze új embereket. A jövő utat tör magának.

De Csepelen ma még él a múlt. Sok ember jön a rendelőbe. Idősek, a szocialista kor nyugdíjasai. Nem csak dolgoztak a csepeli gyárakban, itt nőttek fel. A nyomorúságos albérletből itt költözhettek új házgyári lakásokba. Itt nevelték fel gyermekeiket, akik zöme már elhagyta Csepelt.

Az időseket messziről megismerni. Orvoshoz a jobbik ruhájukat veszik fel. Idejét múlt a ruha, de tiszta, rendezett a hordozója. A szegénység nem feltétlenül jelent rendetlenséget.

Sokan jönnek a negyvenes-ötvenes korosztályból. Bárki bármit mondjon, őket megviselte a kapitalizmus harminc éve. Az asszonyok divatosnak akarnak látszani, de az igazán divatosra nem telik. A férfiak többsége a látszatra sem ügyel. Többnek néznek ki koruknál.

Melyik párt? – kérdezik néhányan, amikor meglátják a Munkáspárt asztalát. Én „orbános” vagyok mondja egy hölgy, nem írom alá! Igen, sokan vannak a Fidesz támogatói. Az önkormányzati többség 2010 óta a Fideszé, de szinte minden ellenzéki párt is ott van. A 2018-as országgyűlési választást azonban a Fidesz jelöltje elvesztette, igaz, hogy csak 12 százalékos különbséggel. 2022-ben nyer-e ismét a most már momentumos színekbe öltözött Szabó Szabolcs, vagy Németh Szilárd visszaszerzi a XXI. kerületet?

Munkáspárt? – mondják többen. Ugyan már, maguk a Fidesznek dolgoznak! És mennek, szinte rohannak tovább. Pár méterre áll a DK sátra, ahol Dobrev Klárára lehet szavazni.

Ő fogja legyőzni Orbánt, mondja egy nyugdíjas hölgy, eltakarítják végre ezeket a szemeteket! Ez nem valódi választás, csak előválasztás, itt nem lehet Orbánt legyőzni! – magyarázzuk neki. De nem hallja, megy a piacra.

Jól mondta „a Klára”, osztja meg érzéseit, egy idős úr. Ma mindent ellopnak, azért élünk ilyen szemétül! „A Klára” tudja, mi kell a népnek. Véget vet majd az ország kirablásának.

Tudja, milyen élet volt itt a régi rendszerben? – mondja nekem ugyanaz az úr. Három gyereket neveltem fel, családi házat építettem a saját kezemmel! A gyár üdülőjébe jártunk nyaralni. De mi van most? A nyugdíjból nem tudunk kijönni, a gyógyszer drága, a három gyerek közül kettő „Németben” van. Változtatni kell!

Győzködőm, érvelek, újságokat adok neki. Elmondom, hogy harminc év szocializmus volt. Harminc éve nem volt olyan gyár, ahol nem volt üzemi étkezde. A Csepel Művek bejárata előtt a város legjobb ABC-je volt, mert a csepeli munkásnak a legjobbat kell kapnia.

Ez az! – mondja az úr! De ezek a szemetek mindent elvittek. „A Klára” tudja, hogy mi a szocializmus, Európa is elismeri, csak tőle várhatunk jobb életet.

Esik az eső. Mégis egyre többen akarnak a DK-sátornál szavazni. Az úr sem figyel már rám. Ma szavaz, de a szavazat mögött a múlt áll. Összemosódnak az emlékek, a Csepel Művek, a munka, a házépítés.  Kádár János összemosódik Horn Gyulával, meg „Tóth Misivel”, aki a 90-es években volt hosszú ideig Csepel MSZP-s polgármestere. A Fidesz igaztalanul bántja őket. Ezért kell „A Klára” mellé állni – mondja és hiszi is.

Szeretem a csepeli embereket, megőrizték magukban a szocializmus korát. Féltem őket, mert most becsapják őket. Jól fizetett médiaszakemberek ravasz trükkökkel hitetik el velük, hogy Gyurcsány tisztességes munkával szerezte milliárdjait, megdolgozott értük. Nincs abban semmi, hogy milliárdos.

Tisztességtelenül visszaélnek az idős emberek korával, beléjük magyarázzak, hogy Gyurcsány és Dobrev az ő szocializmusukat védi. Gyurcsány és Dobrev is áldozat, hiszen a Fidesz pocskondiázza őket. Áldozatok, csakúgy, mint a sok csepeli, a szocializmus korából jövő idős ember.

Nem mehetek oda minden csepeli nyugdíjashoz. Nem mondhatom el mindenkinek, hogy vigyázzanak nagyon. Igazi érzéseikkel játszanak most a DK-sok, de hamis következtetéseket szuggerálnak neki. A DK-nak a szavazatuk kell. A sorsuk már nem érdekli. A szavazatuk is csak most kell, mert négy év múlva ez a nemzedék talán már nem fog szavazni.

Megértem, nehéz elfogadni, hogy Gyurcsány nem Kádár, és még csak nem is Horn. Nehéz belenyugodni, hogy a szocialista múlt értékeit nem lehet visszahozni egy szavazással, hanem meg kell érte küzdeni.

Nehéz belenyugodni, hogy Dobrev nem fog több nyugdíjat adni, hogy az unokák nem fognak bérlakásba költözni, mert bérlakást ők sem fognak építeni.

Fájdalmasan nehéz beismerni, hogy csalók, hamis próféták mellé áll, aki most Csepelen az esőben és szélben sorban áll, hogy szavazatát Dobrevre adja.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET