fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Le a korrupcióval!

Teljes mértékben egyetértek az ellenzékkel, az EU-val, az amerikai elnökkel, sőt a római pápával is. Le a korrupcióval! Le vele!

Nagyívű egyetértésünknek vélhetően itt vége is. Ugyanis én hozzáteszek még egy mondatot. A korrupciót nem a jelenlegi magyar kormány találta fel, nem is ő csinálja egyedül. Korrupció mindenütt lehet, ahol a pénz és a hatalom találkozik egymással. Sőt, most tessék megfogódzkodni, korrupció a szocializmusban is fertőzhet, de igazából a tőkés rendszer betegsége.

A korrupció egy üzlet. Az egyiknek van pénze, a másiknak hatalma. Az egyik fizet, hogy még több pénzhez jusson. A másik a hatalmával élve előnyöket biztosít, természetesen pénzért cserébe.

A korrupció látszólag egy ártalmatlan üzlet. Első látásra mindegy, hogy ki kap meg egy állami megrendelést, ki nyeri meg a kiírt pályázatot. Közelebbről nézve azonban kiderül, hogy voltak jobb pályázatok, kedvezőbb ajánlatok. Persze, ilyenkor is lehet legyinteni. Ugyan már, mindenki jól jár, legfeljebb az állam, a társadalom fizeti meg az árát. Az meg ugye kit érdekel manapság.

A korrupció betegség, az állam rákbetegsége. Meg lehet előzni, de bele is lehet pusztulni. Ahol megjelenik a korrupció, előbb-utóbb elszabadul a pokol. Korrupt csak az lehet, aki hatalommal rendelkezik. Ha az emberek azt látják, hogy odafönt büntetlenül lehet lopni, akkor alul is elkezdenek kockáztatni. Miért is ne? Ha odafönt megússzák, talán nekünk is sikerül.

Ha elterjed a korrupció, megszűnik az emberek bizalma a kormány, a hatalom, a demokrácia iránt.  Ha korrupción érnek egy képviselőt, egy államtitkárt, egy polgármestert, és azok kis ejnye-bejnyével megússzák, meginog a bizalom a demokrácia intézményei iránt. Miért bíznánk a parlamentben? Miért bíznánk a rendőrségben? Miért bíznánk az igazságszolgáltatásban?

Ha a korrupció árnyéka vetődik a kormányra, bizalmatlanok leszünk a kormánnyal szemben. Bármit mond a kormány, kételkedünk, nem hisszük el. A bizalmatlanság békeidőben kellemetlen dolog, vészhelyzetekben életveszélyes. Miért higgyük el a kormánynak, hogy a koronavírus idején a javunkat akarja? Miért higgyünk az oltási propagandának?

A korrupció nem a kormányok sajátja. Mindenütt felbukkanhat, ahol hatalom van. Az önkormányzatokban is, sőt kifejezetten a magyar önkormányzatokban is. El akarják sikkasztani a Városházát? Lehet!  Lenyúlják a költségvetési pénzeket? Lehet. Nem tudjuk pontosan, csak azt látjuk, hogy egyes önkormányzati emberek nagyon jól élnek, az utcák viszont koszosak, rendetlenek.

A korrupció súlyos betegség, de lehet ellene küzdeni. A kapitalizmusban is lehet, de majdnem lehetetlen. A kapitalizmus ugyanis a pénzre épül. Pénzzel mérnek mindent, gazdasági teljesítményeket és emberi tulajdonságot egyaránt.  Pénzért mindent meg lehet kapni. Eladó az egész világ! – énekli Vikidál Gyula a Faust című operában.

A kapitalizmusban is vannak okos kormányok, amelyek belátják, hogy a korrupció szétrohasztja az államot, végsősoron a hatalmukat. Ilyenkor hozzák létre a különleges szervezeteket, a korrupcióellenes ügyészségeket, a nyomozó főügyészségeket, az Európai Ügyészséget.

Az ilyen szervezetek ideig-óráig még eredményesek is lehetnek. Lehetnek látványos leleplezések, ítéletek, de a lényeg nem változik. A pénz uralma marad. Előbb-utóbb az is kiderül, hogy az ilyen szervezetek valójában nem az embereket védik, hanem a tőkésosztály egyik részének fegyverét jelentik a másik része ellen.

A magyar ellenzék nem azért követeli Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mert ők lennének az igazság és a törvényesség felkent bajnokai. A kormánypártokra akarnak nyomást gyakorolni.

Mi kell a korrupció elleni harchoz? Kezdhetnék a szigorúbb büntetésekkel. De ez csak egy  a lehetséges lépések közül, s nem is a legfontosabb.

Nyilvánosság kell! Az embereknek joguk van tudniuk, hogy mi folyik az országban. Ma az állami szervek honlapjai gyakorlatilag semmilyen információt nem adnak. De nem jobbak az ellenzéki önkormányzatok oldalai sem. Mindenki számokkal hülyíti az embereket, ellenőrizhetetlen adatokkal. Tömény manipuláció! Legyen végre fény a sötétség ellen, nyilvánosság a manipuláció ellen!

Ellenőrizhetőség és visszahívhatóság kell! Ha a képviselőt az emberek nem ellenőrizhetik, nem válthatják le, mindig lesz csábítás a korrupcióra.

A mindenkori hatalomtól független ellenőrző szervek kellenek! Ma minden ellenőrző szervet, vizsgáló bizottságot a hatalom hoz létre. Senki sem akar végleg leszámolni a korrupcióval, csak kezelni a botrányokat.

De az igazi megoldás, az új közösségi társadalom. Közvetlen demokráciával, össztársadalmi vitával, átfogó és tisztességes közvélemény-kutatásokkal, érdemi népszavazásokkal. Társadalmi parlamenttel, társadalmi munkában dolgozó visszahívható képviselőkkel.

És a legfontosabb: Az emberek döntsenek, ne a pénz!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET