fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Baloldali Szövetség

Ki gondolta volna, hogy harminc év után is lehet újat adni a magyar politikában? A Munkáspárt és az ISZOMM választási összefogása, a Baloldali Szövetség nagyon sok ember régi igényét, sőt elvárását váltja valóra, de ezzel együtt új szereplőt hoz a politikai életbe. Ilyen még nem volt!

Baloldalra, baloldali összefogásra természetesen mindig volt igény a magyar társadalomban. Ne tessék azt gondolni, hogy kis hazánkban mindenki konzervatív vagy liberális! Bármennyire is szeretnék a konzervatív és liberális pártok, ez nem így van. Mindig is voltak, vannak és lesznek is baloldali emberek.

Másról van szó. Az MSZP hosszú éveken át bitorolta a baloldali eszmét. A maga javára használta a tényleges társadalmi igényt. Igazi bűvésztrükk volt! Egy párt, amelynek vezetői aktív részesei voltak a hatalom átadásának, a tőkés rendszerváltásnak, képes volt elhitetni az emberekkel, hogy ő a kisemberek baloldali pártja. Az MSZP szociális jelszavai, a múlt áthallásai elvakították az embereket. Ők pedig a szavazatukkal háromszor hatalomra segítették az MSZP-t és azt hitték, hogy az ő világuk jött el.

De nem jött el! Jöttek viszont a baloldalinak egyáltalán nem nevezhető cselekedetek, a bankok és az energiaszolgáltatás eladása, a kórházi vizitdíj, a töménytelen nyugati kölcsön felvétele, az ország elsikkasztása. Ne tessék azt gondolni, hogy ezt csak a Fidesz-propaganda találta ki. Nem, mindez nagyon is megtörtént.

Sok ember annyira félt a Fidesztől, hogy minden disznóságot megbocsájtottak Gyurcsánynak és utódainak is. Nem volt bátorságuk kimondani, hogy meztelen a király. Sőt, sokan még azt is elhitték, hogy az MSZP baloldalivá képes változtatni minden pártot, akivel szóba áll. Baloldali a Párbeszéd? Az, ha az MSZP összeáll velük. Baloldali a DK? Az, ha az MSZP koalícióra lép velük.

De egyszer minden varázslat lelepleződik. Normális ember már nem hihette el, hogy az egykor nyílt cigányellenességével és leplezett zsidóellenességével kitűnt Jobbik hirtelen olyan kedves baloldali párttá vált, amellyel az MSZP összekötheti a jövőjét. A Momentum is mindenben ellentéte volt annak, amit baloldalinak gondolunk. És jött a keserű felismerés. Az MSZP nem Kádár János pártja, de még csak nem is Horn Gyula pártja, hanem egy elvtelen, széteső romhalmaz, amelynek vezetői bárkivel készek összeszűrni a levet néhány parlamenti helyért.

Dobrev Klára tavaly még sokakkal, de már nem mindenkivel, el tudta hitetni, hogy ő a baloldali ember utolsó reménysége. Márki-Zay megválasztása azonban kíméletlen, de kijózanító pofon volt a legtöbb baloldali embernek. Aki Márki-Zayról elhiszi, hogy a kisemberek szószólója, az isten bizony megérdemli a sorsát. Magára vessen, ha valami csoda folytán ez az ámokfutó hatalomra kerülne!

A Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ezt a helyzetet ismerte fel. Van igény baloldali politikára? Igen, van! Van igény arra, hogy minden ember, és ne csak a kiváltságosok, jobban éljenek? Igen, van! Vannak emberek, akik nem fordulnak el a szocializmus szó hallatán, hanem örülnek neki? Igen, vannak!

Képesek vagyunk külön-külön bejutni a parlamentbe? Nem, nem vagyunk képesek! Nem azért, mert rosszabbak lennénk, mint a parlamenti pártok. Azért nem vagyunk képesek, mert a kormánypártok és az ellenzék közös akarattal úgy írták át a választási szabályokat, hogy mi külön-külön véletlenül se juthassunk be a parlamentbe. Akkor pedig cselekedni kell!

Ketten többre megyünk. Pártszövetséget hoztunk létre, egyesítettük erőinket. Mindkét párt a legjobb embereit küldi csatába, és ők mindannyian a Baloldali Szövetség közös jelöltjei, a baloldali eszme zászlóvivői.

Szándékaink világosak és tiszták. Azért fogunk össze, hogy legyen országos listánk, és a baloldali emberek szavazhassanak egy valóban baloldali erőre, és ne kelljen megalkudniuk, tudva, hogy sem a kormánypártok, sem a liberális ellenzék nem az ő pártjuk.

A parlamentbe akarunk jutni, hogy jobbá tegyük az emberek életét. Ezért dolgoztunk eddig is. Munkáspárt harminc éve küzd azért, hogy több legyen a fizetés, ne adják el a kórházakat, és adóztassák meg a gazdagokat. Az ISZOMM nem régen született, de hitvallása az első perctől kezdve világos: igen, szocializmus! Tavaly már mindketten egy időben mentünk az utcára és követeltük a 250 ezer forintos adómentes minimálbért.

A Baloldali Szövetség üzenet a baloldali választóknak. Megcsináltuk azt, amit régóta vártok. Összefogtunk, szövetséget alkotunk, hogy valóra váltsuk a ti álmaitokat. A sor rajtatok van! Ha mellénk álltok, ha aláírásotokkal támogatjátok a jelöltjeinket, ha április 3-án ránk szavaztok, elindulhatunk egy jobb világ felé.

A Baloldali Szövetség üzenet nekünk, a Munkáspárt tagjainak és barátainak is. Egyedül indulva, lista nélkül nem volt igazi tétje a választási részvételünknek. Eggyel kevesebb jelölt, vagy eggyel több, nem számított!

De, most számít! Nagyon is számít! A Baloldali Szövetség akkor tölti be küldetését, ha megállít 71 jelöltet 14 megyében és Budapesten. A mi jelöltjeinknek nekünk kell az ajánlásokat gyűjteni. Nem hibázhatunk, nem mulaszthatunk, mert a mi dolgunkat senki sem végzi el helyettünk. Nehéz lesz! De könnyebbséget jelent annak tudata, hogy erőfeszítéseink, áldozatunk reális sikert ígérnek. Előre hát!

Thürmer Gyula

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET