fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Őszinte beszédet akarunk!

Elég a süketelésből, a handabandázásból! Elég az elhallgatásból, az agyonmagyarázásból! Elég a féligazságokból, de elég a teljes hazugságokból is!

Őszinte beszédet akarunk! Az igazságot akarjuk tudni! József Attila szavaival élve, az igazat, ne csak a valódit! „A fényt, amelytől világlik agyunk”.  – írta a költő Thomas Mann-nak.

Hát igen, bárcsak világlana az agyunk ma is! Sok minden történik vele, mondjuk, leginkább felforr, és nem a kánikulától. De szinte bizonyos, hogy nem világlik.

Ehhez, mondjuk, az kellene, hogy a politika, a hatalom, a média fényt, szellemi világosságot, tudást árasszon.  De ehelyett kapod a központosított média rád szabott dózisait, mint a diliházban a betegek. Naponta megtudod, hogy a baloldalnak elkeresztelt magyar liberális ellenzék és külföldi cinkosaik milyen galád módon akarják megakadályozni, hogy a magyar ápolónő és tanárnő többet keressen. Ehhez jön a pozitív biztatás, mondván, hogy a kormány a helyén van, s nyugi!

A liberális médiában ugyanez van, csak fordítva. Ott azt bizonygatják, hogy a szemét kormány aláássa Európa, sőt a világ egységét, az oroszokkal paktál, és jön a liberális messiás, a megszabadító. Igaz, előtte, le kéne győzni az oroszokat.

Tudjuk, a tudás, az információ hatalom, s egyetlen hatalom sem osztja meg teljesen tudását az emberekkel. De a hatalom nem számíthat az emberek támogatására, ha tudás nélkül hagyja őket. A vak engedelmességet mindenki utálja, és egyetlen hatalomnak sem bocsájtja meg.

Az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a szocializmus éveiben nem verték nagy dobra, ha felemelték a hús árát. De egy nappal az áremelés előtt közölték az akkori kormánypárt többszázezer tagjával, hogy elvtársak, felemeljük a hús árát. Estére mindenki tudta a városban. Senki sem örült neki, de valahogy úgy érezték: emberszámba vettek bennünket, beavattak.

Most más van. A jó fiúk, a kormány ársapkát vezet be az üzemanyagra, sőt biztosítják a népet, hogy megvédik tűzön-vízen át. A rossz fiú, adott esetben a MOL vezére bedobja, hogy a MOL-nak és személy szerint neki se tetszik az árstopp.  Magyar testvérek, örüljetek, ha csak nyolcszáz lesz litere és nem háromezer!

A jó miniszterelnök megnyugtatja szeretett magyarjait, hogy „a bonyolult környezetben” is találnak „egy olyan ösvényt, amelyen haladva kimaradhatunk a gazdasági válságból.” A rossz miniszter, adott esetben Nagy Márton közli: „öveket becsatolni, jön a válság.”

Mi az igazi és mi a valódi?  Mégis miféle ösvényekre lehet rátalálni? Nem tudunk arról, hogy miniszterelnök úr beszélt-e telefonon az orosz elnökkel, vagy, ha vele kínos, akkor a kínai elnökkel.  A világnak az a része a nyugati nyomás miatt egyre keményebben összezár, és ha lenne is ösvény a magyar gazdaság túléléséhez, elzárhatják előlünk. Ha másért nem, hát azért, mert a magyar vezetés egyre ellenségesebb velük szemben, és egyre látványosabban támogatja a NATO és az USA háborús politikáját.

Igaza van a miniszterelnöknek: a háborús inflációnak csak a békével lehet véget vetni. Igaz! De mit tett Magyarország vezetése a békéért? Szavakkal nem lehet az inflációt megállítani. Tettek kellenek!

A háború ügyében a legdurvább manipuláció folyik. Április 3-a előtt a kormány azt ígérte, hogy kimaradunk a háborúból. Miután győztek, gyorsan engedélyezték a NATO-csapatok telepítését Magyarországra, megszavazták az ukránok EU-tagjelöltségét. Egyik se olyan, ami távolítana a háborútól. Szinte mind olyan, ami közelebb visz.

Folyik a süketelés a migránsok ügyében. A rendőrség naponta ezrével fogja el a migránsokat, de most figyelj, magyar területen! Vagyis valahogyan átjöttek a határon, pedig ezrével állomásoznak ott katonák és rendőrök. Azt kellene mondani, hogy a határ fegyveres őrzése egy szakma. Azt gondolták az okosok, hogy az EU-ban a határon csak pecsételgetni kell. Nem jött be! A migráns, a terrorista, a hibridhadviselés más alanyai pedig bejöttek. Akkor viszont erre speciális szervezet kell, nem sebtében toborzott határvadászok, akik ráadásul a rendőrség részei.

A magyar társadalmat arcul csapták azzal, hogy a Honvédség parancsnoka elment Ukrajnába, ráadásul titokban, a kertek alatt. A kormányzat ennyire bizalmatlan az emberekkel szemben? Egyesek már úgy érzik, hogy bármit megengedhetnek maguknak?

Őszinte beszéd kellene az EU ügyében is. Az EU vezetői közölték, hogy nem kapjuk meg a nekünk járó pénzt, mert a magyar kormány sérti a jogállamiság EU-s kritériumait. Az Orbán-kormány eddig kitartott, mondván, hogy mi független ország vagyunk, és nem EU-gyarmat. A magyar kormány most azt mondja, mi teljesítettük az EU minden követelését, jöhet a pénz. Akkor most mi van a függetlenséggel? A magyarok többsége nem a szuverenitás megvédésére szavazott áprilisban?

Őszinte beszédre van szükség. Tisztességes tájékoztatásra, az emberek meghallgatására. Különösen most, hogy háborúban, válságban vagyunk.

Ha korrekt a tájékoztatás, az emberek jobban megértik a valóságos helyzetet. Ha értik a nehézségeket, ha tudják, hogy a válság terheiből mindenki kiveszi a részét, könnyebben viselik el a lemondást, az áldozatokat. A hamis szavakat, a hazugságot könnyen észreveszik az emberek, és akkor vége a bizalomnak. Ilyenkor már nem számít, mi volt április 3-án, csak egy dolog számít: mi történik ma.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET