fbpx

Mi - Ti

Lehet-e tanulni Kínától? Nem lehet, kell!

Lehet-e tanulni Kínától? Nem lehet, kell!

Az új vírus leküzdésében tapasztalata egyelőre csak Kínának van. Lehet-e tanulni Kínától? Nem lehet, kell!

A harchoz orvosok, ápolók, megfelelő egészségügyi infrastruktúra kell. Kína az 58 millió lakosú Hubei tartományba, a járvány gócpontjába, két hét alatt 42 ezer egészségügyi dolgozót küldött. Mivel a polgári egészségügy kapacitásai helyhez kötöttek, bevetették a kínai hadsereg egészségügyi szolgálatát. A szállító kapacitást a hadsereg, a légierő adta. A hadsereg építő alakulatai hetek leforgása alatt modulokból ideiglenes kórházakat építettek, megsokszorozva az egészségügy kapacitásait.

A harchoz szilárd vezetés kell, amely élvezi az emberek bizalmát. Kínában a Kínai Kommunista Párt azonnal kézbe vette a harc irányítását. Kínában a párt irányítja a fegyveres erőket, így nem volt kérdés, hogy a fegyveres erők is azonnal bevethetők. A párt csúcsvezetése azonnal leváltotta azokat az országos és helyi vezetőket, akik nem álltak a helyzet magaslatán.

A harchoz harci szellem kell. Kínában a harcba az orvosok és ápolók a nemzeti vörös lobogó alatt indultak, esküt tettek. A média folyamatosan tájékoztatta és mozgósította a lakosságot. A jó példákat, a hősöket naponta mutatták be a médiában. A koronavírus ellen harc nem magánügy volt csupán, hanem társadalmi ügy.

A harchoz fegyelem kell, az egyének és a társadalom részéről is. A kínai vezetés azonnal elrendelte a legszigorúbb intézkedéseket, egész városokat záratott le. A karantén megsértőivel szemben a legsúlyosabb büntetést helyezték kilátásba, a halálbüntetést. Nem tudunk róla, hogy kellett volna alkalmazni.

A harchoz pénz kell. A kérdés azonban nem az volt, hogy mi mibe kerül, megéri-e, hanem hogy embereket kell megmenteni. Kínai források szerint a Kínai Népköztársaságban egy koronavírusteszt 53 dollárba került. Egy beteg ellátása a gyógyult állapotig életkortól függően 800 és 3000 dollár között mozgott. A kínai kormány eddig 16 milliárd dollárt költött a járvány leküzdésére. A koronavírus leküzdésének minden költségét az állam fizeti.

Kína társadalmi modelljét kínai sajátosságú szocializmusnak nevezik. Ez a modell működőképesnek bizonyult az elmúlt hónapok éles helyzetében.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET