fbpx

Mi - Ti

Thürmer: Az évszázad döntése előtt

Thürmer: Az évszázad döntése előtt

A Fidesz és az Európai Néppárt, illetve a magyar kormány és az EU közötti vitáknak nincs semmi közük 1848-49 forradalmához. Vagy talán mégis?

Bárhogyan is próbálják modern jelszavakkal elhomályosítani a problémát, az szembe jön. Látványosan és egyértelműen.

Vajon a kérdés nem ma is a magyar függetlenség és önállóság, mint annak idején? Vajon  nem jobb helyet keresünk-e ma is Európában, mint akkor?

1848 és 2021 tapasztalata kísértetiesen hasonló. A német orientáció, illetve a németeken keresztül való csatlakozás Európához, Magyarország számára kézenfekvő. De évszázadonként legalább egyszer felmerül a kérdés: valóban ez kell-e Magyarország boldogulásához?

1848 márciusában úgy tűnt, hogy megspórolható e kínos kérdés. Kossuth Batthyány kinevezett miniszterelnökkel úgy jön vissza Bécsből, hogy minden bizalma megvan az uralkodó iránt. A polgári megújulás előtt szabad az út. Másodlagosnak tűnik, hogy az uralkodó nem magyar, hanem osztrák.

Aztán pillanatok alatt kiderül, hogy a saját útját járó Magyarország nem fér bele az osztrák elképzelésekbe. Az osztrákoknak csak egy út elfogadható: a feltétlen hűség. Magyarország esetleg kapcsolódhat az európai fejlődéshez, de csak az osztrák orientáción keresztül.

A magyar arisztokrácia ezt elfogadná. 1848 tavaszán a hirtelen beszökkenő meleg miatt az első független magyar kormány vezetői gyakran nyitott ablak mellett üléseztek. A korabeli feljegyzések szerint kihallatszott a német szó. Gyakran előfordult, hogy a forradalom bonyolult rendelkezéseit németül kellett elmagyarázni a miniszterelnöknek. Batthyány, a magyar arisztokrata a némethez szokott.

A legnagyobb magyar, Széchenyi István lelki drámáját is az érti meg, aki tudja: Széchenyi szülőháza nem valahol a magyar Alföldön van, hanem Bécsben, a Herrengasse 5. szám alatt, egy nagyobb kőhajításnyira az osztrák császárok palotájától.

Kossuth érti meg, hogy Ausztria számára Magyarország sohasem lesz több, mint egy terület, amely megvásárolja a drága osztrák ipari termékeket és cserébe ellátja olcsó, de jó élelmiszerrel az osztrákokat. Egy tartomány, amely katonát ad a hadseregnek és munkáskezeket a gazdaságnak. Európa határa Bécsben van, az európai civilizáció megtestesítője Ausztria, punktum.

Kossuth megteszi a magyar történelem egyik legbátrabb lépését, szakít a Habsburg-házzal. A magyar függetlenség meghirdetése egyben külpolitikai orientációváltást jelent. A világ nem Ausztria.

A magyar reformkor nagyjait Anglia ihleti. Onnan jön be a modern bankrendszer, a balatoni hajózás, a lóverseny, de még az angolnak nevezett WC is.

Törökországhoz kötődünk történelmileg, ráadásul közel vannak, 1867-ig még Belgrád is a török szultáné. 1849 augusztusa után ők fogadják be Kossuthot is, Bemet is. Kossuth meglátja az angol, sőt amerikai orientáció lehetőségeit is.

Az orientációváltás kossuthi terve álom marad. A magyar uralkodó osztály nem érdekelt az osztrák-német orientációval való szakításban. 1867 és 1918 között az Osztrák-Magyar Monarchia rendszere tág teret ad a gyarapodáshoz, a fejlődéshez, és egyben ez jelenti a külső biztosítékot arra, hogy a magyar paraszt és munkás még véletlenül se emeljen kezet a tőkés-feudális rend uraira.

1920-ban Trianon az egész nemzetet gyalázza meg, de a pofont a magyar uralkodó osztály kapja. Fel kellene adni a hagyományos német elkötelezettséget, de nem merik, nem akarják megtenni. Oroszországtól, a forradalom rémétől jobban félnek, mint Hitler fasizmusától. A végeredmény ismert. Akárhogyan is szépítgessék a dolgot, Magyarország néhány évtized alatt két nagy háborút is elveszít.

Tegyük félre most a szocializmus négy évtizedét! Nem azért, mert rossz lett volna. Nem az volt! Jó volt, de alapvetően más volt. A gyár, a bank, a föld és a vele járó hatalom nem a tőkéseké volt, hanem a dolgozó embereké. Magyarország külgazdasági és külpolitikai téren olyan országokra orientálódott, amelyek nem kihasználni akarták Magyarországot, hanem a fejlődés egymást segítő útjait megtalálni.

De vajon megoldás-e ma a németek vezérelte Európa? Minden történelmi tapasztalatunk azt sugallja, hogy nem. A német tőke a pénz logikája miatt európai hatalmat akar. Éppen emiatt kerül konfliktusba Oroszországgal és most már Kínával is.

A német ambíciókat felerősíti a liberális erők globális támadása, amit Biden az amerikai politika alapelvévé tett. A magyar uralkodó osztály dilemma elé került. Nincs közvetlen választási kényszere, de tudja, hogy előbb utóbb előállhat olyan helyzet, amikor választani kell: teljes azonosulás a német orientációval és vagy radikális orientációváltás. A „kicsit oda-kicsit ide” politika sohasem volt hosszútávon sikeres. Most sem lenne az.

Úgyhogy, nem ártana új partnerek, új szövetségesek után nézni. Amerika, mint a tavalyi alma, kívül még mosolyog, de belül rothad. Oroszország nem adja meg magát, kár erre spekulálni. Európa kínlódik a válsággal és a járvánnyal, Kína és sok más ország megoldotta. A technikai és tudományos haladást már nem Németország testesíti meg, hanem Kína.

Az évszázad döntése előtt állunk. Kikerülni nem lehet. Dönteni kell, ma vagy holnap, de dönteni.

Thürmer Gyula

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET