fbpx

Mi - Ti

A közös kihívások ellen Kína együttműködik a világ országaival

A közös kihívások ellen Kína együttműködik a világ országaival

70 évvel ezelőtt az akkori emberek kiváló előrelátásával és közös erőfeszítésével alakult meg az ENSZ, ezután a közös bölcsessége alapján dolgozták ki az ENSZ Alapokmányát, ami a modern globális rend alapja lett, és ennek alapján jelentek meg a mai nemzetközi kapcsolatok alapszabályai is, jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államelnök 2015 szeptemberében, amikor az ENSZ New York-i székhelyén részt vett az ENSZ csúcstalálkozóján. Ez volt az első alkalom, hogy Hszi kínai vezetőként látogatást tett az ENSZ székhelyén.

Az idei év a Kínai Népköztársaság ENSZ-jogai helyreállításának 50. évfordulója. Az ENSZ 76. közgyűlésének nemrégiben tartott általános vitáján Hszi Csin-ping kínai államelnök kifejtette, hogy a világ országainak együtt kell fejlődni és haladni, fenn kell tartaniuk a párbeszédeket, nem harcolni kell, hanem elfogadni egymást, a közös tisztelet, igazságosság, együttműködések és előnyök alapján kell az újkori nemzetközi kapcsolatoknak állni.

A világon csak egyetlen rendszer van, az ENSZ a legfontosabb magként kialakult nemzetközi rendszer, az egyetlen rendje van a világnak, azaz a nemzetközi törvények és szabályok alapján alakult nemzetközi rend, aminek lényege a többoldalúság, mondta Hszi.

2020 szeptemberében az ENSZ megalakulásának 75. évfordulója alkalmából készült emlékcsúcson Hszi Csin-ping elmondta, hogy akár nagy, akár kis ország, a közös tisztelet és egyenlőség a világ haladásának követelménye, ugyanakkor az ENSZ Alapokmányának legelső szabálya. A világ országai közösen tárgyaljanak, építsenek és élvezzék a közös előnyöket, közösen védjék meg a globális biztonságot.

Jelenleg még terjed a globális járvány a világon, amivel a globális társadalmi rend is változik. A járvány elleni harc győzelme manapság a legfontosabb harc minden országban. Erről a kínai államelnök is többször beszélt a nemzetközi együttműködések kapcsán.

Az oltóanyagok globális köztermékek, biztosítani kell, hogy a fejlődő országokban is használhassák, jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy igazságosságosan és észszerűen osszák meg az oltásokat. Kína azon is igyekszik, hogy idén 2 milliárd darab oltást nyújtson a világ országainak, a fejlődő országoknak pedig 100 millió darab oltóanyagot adományoz ebben az évben, jelentette be Hszi az ENSZ 76. közgyűlésén.

A globális járvány mellett a klímaváltozás okozta kihívások is elég sok nyomást és nehézséget hoznak a világ fejlődésének. Öt évvel ezelőtt több mint 170 ország közösen írta alá a Párizsi szerződést, amely a klímaváltozás elleni globális szerződés volt, ennek alapján az országok közös tervet tettek közzé a 2020 utáni munkákról.

Idén áprilisban Hszi Csin-ping kínai államelnök videós csúcstalálkozót tartott Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral. A három ország vezetői mélyreható eszmecserét folytattak az éghajlatváltozás kezelésében való együttműködésről. A kínai államelnök kifejtette, Kína arra törekszik, hogy 2030-ra elérje a szén-dioxid kibocsátás csúcsértékét, és 2060-ig pedig elérje a szén-dioxid-semlegességet. Ez azt jelenti, hogy Kína a világ legnagyobb fejlődő országaként a legnagyobb mértékű szén-dioxid-kibocsátás csökkentését hajtja végre a legrövidebb idő alatt a világon.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET