fbpx

Mi - Ti

Mi magyar kártyát akarunk játszani, avagy nem kérünk magyar Trumpot

Mi magyar kártyát akarunk játszani, avagy nem kérünk magyar Trumpot

Thürmer Gyula írása

Tamás Gáspár Miklós az ellenzéki előválasztás második fordulója előtt azt találta mondani, hogy baloldali embernek nincs kire szavaznia, ha Dobrev és Márki-Zay a választék. Tamás Gáspár Miklós, amióta felcserélte Romániát Magyarországgal, valami olyasmi szerepet játszik, mint Gapon pópa az oroszok 1905-ös forradalmában. Hülyíti a népet, finomabban szólva leszereli, tévutakra viszi a tömegek küzdelmét a tőke, a pénz hatalma ellen.

Ha az illető úr valóban a baloldalért aggódna, akkor azt kellene üzennie minden barátjának, szakszervezeteknek, civilszervezeteknek, befolyásos értelmiségieknek, hogy álljatok a Munkáspárt mellé. Ne azt mondjátok, hogy a Munkáspárt kicsi, hanem segítsétek, hogy erős legyen! Ne azt ismételgessétek, hogy a Munkáspártot nem látni a médiában, hanem adjatok szót neki.

A Munkáspárt baloldaliságához nem férhet kétség.  Nemzeti elkötelezettsége pedig nem Fidesz-barátságot jelent, hanem a magyar függetlenség miatti aggodalmat. Ha tetszik, ha nem, ma a Munkáspárt a baloldal. Aki baloldali, jószívvel és tiszta lelkiismerettel valóban nem szavazhat a mostani szereplőkre. De a Munkáspártra igenis szavazhat!

Dobrev Klárát tegnap még istenítették a vidéki piacokon, mondván, hogy ő visszahozza mindazt, amire szívesen emlékezünk a szocializmusból. „A Klára” nagyapja kommunista volt, az anyja is, „A Klára” is kommunista – mondták sokan.

Dobrev álbaloldaliságán viszonylag könnyű volt átlátni, ha valaki hajlandó volt számba venni, hogy a férje milliárdos, és milyen támogatást kapott az európai liberális tőkétől az elmúlt hónapokban. Valószínűleg sokan át is láttak a politikai szitán, ezért kapva kaptak Márki-Zay megjelenésén és Dobrev lekerült a napirendről. Hogy végleg-e, azt még nem tudjuk. Még akármi lehet.

Márki-Zay se nem baloldali, se nem jobboldali. Márki-Zay a Jolly Joker, a dzsóker, ami bármilyen kombinációban jól jöhet, sőt akár bejöhet.  A dzsóker sohasem egyedül szerepel, mindig más kártyákkal együtt adja ki a kívánt eredményt.

Most sincs ez másként. Az ellenzéki előválasztás tökéletes alkalom volt, hogy a szereplők kinyírják egymást. Erőszak nélkül, demokratikusan, kvázi választás útján, de nem kevésbé kíméletlenül.  Jakab Péter kiesett, Fekete-Győr András szintúgy. Karácsony se nagyon álmodhat arról, hogy valaha is beköltözik a Karmelita kolostorba. Bár, emlékeznek a régi James Bond filmre? Never say never again! Soha ne mondd, hogy soha!

Kis hazánkban most mindenki találgatja, hogy honnan került elő ez a fura figura, mármint Márk-Zay. Egyesek szerint a Fidesz találta ki, hogy szétverje az ellenzéki összefogást. Mások szerint az amerikaiak és talán a franciák állnak mögötte, akik versenyképes alternatívát akarnak felállítani Orbánnal szemben. Ki tudja.

Van azért sok minden, amit biztosan tudunk. Márki-Zay kampánya rengeteg pénzbe került. Órák alatt megjelentek az utcai plakátokon, a metrón, a buszon, és a Viber is az ő képével indít. Ez nagyon nagy pénz.

Biztosan tudjuk, hogy profik állnak a háttérben. Márki-Zay megszólalásaiban semmi természetes sincs. Minden mondata, minden gesztusa előre ki van találva, mérnöki precizitással be van lőve.

Biztosan tudjuk Márki-Zay taktikáját. Mindig támadni, egy percig se védekezni. Úgy adogatni a labdákat, hogy az ellenfél ne tudja visszaadni.

Rákényszeríteni az ellenfélre a saját játékát, saját taktikáját, nem engedni, hogy az ellenfél átvegye a kezdeményezést.

Barátságos arcot mutatni, kezet nyújtani az ellenfélnek, elaltatni az ellenfél éberségét, majd összezavarni, idegronccsá tenni, a végén lecsapni rá. Céltudatosan, könyörtelenül, és hatásosan végezni vele.

Ez az amerikai stílus, ez Amerika! Olyan politikai és emberi magatartás, ami idegen tőlünk. Nagyon nem szeretem az importált amerikai szokásokat, a Halloweent, a Black Fridayt, de még a Valentin napot sem, de azok legalább nem ártalmasak. Az agresszivitásból, a könyörtelenségből, a felsőbbrendűségből azonban végképp nem kérek.

Ahogyan egy gyümölcstermelő ismerősöm magyarázta, az egzotikus gyümölcsökkel nem csak a gyümölcs jön be, hanem az ottani kártevők is. Kártevők, amik ellen még nem tudunk védekezni.

A Munkáspárt nem vett részt és később sem fog részt venni előválasztási kampányokban. Mi a politikát a nép, az emberek szolgálatának tekintjük, és nem cirkusznak.

A tőkés demokráciát még harminc év után is csak tanulgatjuk és nem tudjuk minden csínját-bínját. Mindig akadnak ügyeletes proféták, akikről nem hisszük el, hogy hamisak.

Elfelejtjük, hogy a választás nem a demokrácia ünnepe, ahogyan régóta hirdetik, hanem egy eszköz. A kormánypártok bárhol a világban a hatalmat akarják így megtartani, az ellenzék pedig a hatalmat megszerezni. A kettő egyszerre nem sikerülhet, ezért ölik, gyilkolják egymást, jórészt szavakban, ritkábban a gyakorlatban is.

Egy dologban azonban egyetértenek. Ne jussanak hatalomra azok, akiknek nincs tőkéjük. Ugyanis, ha ők hatalomra jutnak, akkor elveszik, államosítják, társadalmasítják a bankjukat, a gyárukat és persze a hatalmukat.

A dzsóker a francia kártyában van, a magyarban nincs. A magyar kártyában akkor van piros ultid, ha a piros hetes is nálad van. Nincs behelyettesítés, nincs import. Mi magyar kártyát akarunk játszani.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET