fbpx

Mi - Ti

Hszi Csin-ping beszédet mondott a Kínai Népköztársaság ENSZ-hez történő visszatérésének 50. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián

Hszi Csin-ping beszédet mondott a Kínai Népköztársaság ENSZ-hez történő visszatérésének 50. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián

Október 25-én Hszi Csin-ping kínai államfő Pekingben részt vett a Kínai Népköztársaság ENSZ-hez történő visszatérésének 50. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián, amelyen fontos beszédet mondott.

Beszédében Hszi Csin-ping megjegyezte, hogy ötven évvel ezelőtt, a 26. ENSZ-közgyűlésen jóváhagyták a 2758. számú határozatot, amely arról döntött, hogy helyreállítják a Kínai Népköztársaság minden jogát az ENSZ-ben, a Kínai Népköztársaság Kína egyetlen törvényes képviselője az ENSZ-ben. Ez a kínai nép és a világ népeinek győzelme is, mondta Hszi Csin-ping.

Hszi Csin-ping hangoztatta, hogy a Kínai Népköztársaság törvényes státuszának helyreállítása az ENSZ-ben kiemelt ügy volt a világban és az ENSZ-ben is, amely a világ békeszerető országai közös erőfeszítéseinek volt köszönhető. Ez mélyreható jelentőséggel bír mind Kína, mind a világ számára, mondta Hsz Csin-ping.

Az államfő beszélt arról is, hogy a Kínai Népköztársaság ENSZ-hez történt visszatérése óta eltelt 50 év Kína békés fejlődésének 50 éve. Az elmúlt 50 esztendőben a kínai nép mindig ragaszkodott a fejlődéshez. Az elmúlt 50 esztendőben a kínai nép mindig a világ különböző népeivel együtt védelmezte a nemzetközi igazságot és egyenlőséget. Az elmúlt 50 esztendőben a kínai nép mindig védelmezte az ENSZ státuszát, és ragaszkodott a multilateralizmushoz, tette hozzá Hszi Csin-ping.

Az államfő hangoztatta, hogy a kínai nép mindig a világ különböző országainak népeivel együtt védelmezte a nemzetközi igazságot és egyenlőséget, amivel fontos szerepet játszik a világ békéjében és fejlődésében.

Hszi Csin-ping megjegyezte, hogy a kínai nép szereti a békét, és mindig független, önálló és békés külpolitikát folytat. A kínai nép törekszik a közös fejlődés elősegítésére. Ilyen például a Tanzánia–Zambia-vasút, az Övezet és Út kezdeményezés egyebek mellett. Kína mindig a lehető legnagyobb mértékben nyújt segítséget a fejlődő országoknak, mondta Hsz Csin-ping.

Hszi beszédében megjegyezte, hogy Kína mindig védelmezte az ENSZ státuszát, és ragaszkodott a multilateralizmushoz, Kína és az ENSZ közötti együttműködések egyre szorosabbá váltak, mondta Hszi Csin-ping.

Hszi Csin-ping megjegyezte, hogy Kína mindig arra szólít fel, hogy békés módon oldják meg a konfliktusokat, Kína eddig 50 ezer katonát küldött az ENSZ békefenntartó akcióiba. Emellett Kína az ENSZ második legnagyobb tagdíjbefizetője lett, mondta Hszi.

A kínai államelnök hangoztatta, hogy Kína mindig ragaszkodott az ENSZ Alapokmányának szelleméhez és a Világ Emberi Jogok Nyilatkozatához. Kína integrálta az emberi jogot és Kína sajátosságait, ezzel létrehozva a kínai sajátosságokkal rendelkező emberi jogok fejlődési útját, mondta Hszi Csin-ping. Kína fontos szerepet játszik az emberi jogok előhaladásában és a nemzetközi emberi jogok fejlődésében, tette hozzá a kínai államfő.

Hszi Csin-ping hangoztatta, hogy a jelenlegi világhelyzet gyorsan változik, a békés fejlődés ereje fokozatosan nő. Ebben a helyzetben alkalmazkodni kell a történelem tendenciájához, ragaszkodni kell az együttműködésekhez, a nyitáshoz és a kölcsönös előnyökhöz, emellett határozottan elleneznünk kell bármilyen hegemóniát, egyoldalúságot és protekcionizmust, tette hozzá Hszi Csin-ping.

Az államfő beszélt arról is, hogy nagy erővel kell fejlesztenünk a békét, a fejlődést, az egyenlőséget, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot, létrehozva ezzel egy még szebb világot. A béke és a fejlődés közös ügyünk, az igazság közös ideálunk, a demokrácia és a szabadság közös vágyunk, tette hozzá Hszi Csin-ping.

Hszi Csin-ping rámutatott, hogy a sokszínűség a világ civilizációjának csodája, a különböző kultúrák csak a cserekapcsolatokon keresztül integrálhatják egymást. Hszi hangoztatta, hogy az ország fejlődési útjának helyessége az alapvető nemzeti feltételektől, korunk fejlődési tendenciáitól, a gazdasági fejlődéstől, a társadalom előhaladásától, a nép életének javulásától, a nép támogatásától és az emberiség haladásban betöltött szereptől függ.

Hszi Csin-ping leszögezte, hogy az emberiség egy közösség, a Föld egy család. Egyetlen ember, egyetlen ország sem tud egyedül élni. Az emberiségnek békében kell élnie, és az emberiség sorsközösségének kiépítése felé kell haladnunk, létrehozva ezzel a még szebb jövőt, mondta Hszi.

Az államfő hangoztatta, hogy az emberiség sorsközönségének kiépítése nem helyettesítés egy másik társadalmi rendszerrel, vagy egy másik civilizációval, hanem a különböző társadalmi rendszerrel, a különböző történelmi kultúrával és a különböző fejlődési színvonallal rendelkező országoknak a szebb világ kiépítésében elfogadható nemzetközi normája, mondta Hszi.

Hszi Csin-ping hangoztatta, hogy a fejlődés a nép számára nagy jelentőséggel bír. A világ különböző országainak a népet kell a központba helyezni, és minden erővel meg kell valósítaniuk a még jobb minőségű, hatékonyabb, igazságosabb és biztonságosabb fejlődést, hangsúlyozta Hszi Csin-ping.

Hszi Csin-ping kifejtette, hogy a nemzetközi szabályokat a 193 ENSZ-tagország közösen tervezze, ne néhány ország vagy szervezet, és a nemzetközi szabályokat a 193 ENSZ-tagország közösen hajtsa végre, hogy az ENSZ fontosabb szerepet játsszon az emberiség békéjének és fejlődésének ügyében.

Kína mindig békés és fejlődési úton halad, mindig építőként járul hozzá a világ békéjéért, mindig fenntartja a reformot, a nyitást és a többoldalúságot, mondta Hszi elnök. Végül a kínai elnök javasolta, hogy a világ országai kéz a kézben válasszák a történelem helyes oldalát, az emberiség haladását, közösen járuljanak hozzá az emberiség egységének kialakulásához.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET