fbpx

Mi - Ti

Obama zsákutcába vitte Amerikát

Obama zsákutcába vitte Amerikát

Barack Obama nincs tisztában az amerikai valósággal - állította keddi számában a The Washington Post, élesen bírálva a távozó elnököt. A cikkíró, Dana Milbank utal arra hogy Obama kiszemelt utódja elsöprő vereséget szenvedett egy olyan jelölttől, aki kampányának jó részét éppen arra építette, hogy az elnök általa katasztrofálisnak nevezett politizálását ostorozza. A Demokrata Párt romokban hever, a republikánusok mindenütt győztek, többségben vannak a washingtoni képviselőházban és a szenátusban, többségbe kerültek szövetségi államok törvényhozásában, kormányzói palotákban, és várhatóan nemzedékekre meghatározóan konzervatív többségű lesz a szövetségi legfelső bíróság is - mutatott rá a szerző. (http://mti.hu)

Obama számos területen zsákutcába vitte az USA-t. Jól hangzott például, hogy minden amerikaira terjedjen ki az egészségbiztosítás. A tőke örült is neki, mert több biztosított több kórházat, nagyobb egészségügyi piacot, nagyobb profitot jelent. Ehhez azonban az államnak olyan pénzeket kellett volna máshonnan átcsoportosítani, és ezzel megrövidíteni a tőke profitját más területeken, hogy a tőke végül is kiállt Obama ötlete mögül.

Obama nem tudta keresztül vinni az amerikai tőke akaratát a világpolitika számos ügyében sem.  Kína előretörését nem tudta megakadályozni, sem azzal, hogy udvaroltak Kínának, sem azzal, hogy fenyegetődztek. Nem tudta legyőzni az egyre erősödő orosz kapitalizmust megtestesítő Putyint sem. Az amerikai fegyverkezés nem tette tönkre az oroszokat, sőt az ő válaszlépéseik szorították meg a nyugatot. Ukrajnában patthelyzet van, s inkább az USA áll vesztésre. Szíriában még mindig Aszad van hatalmon. Ja, és persze nem sikerült földbe döngölni az európai tőkét, az Európai Uniót sem. A gazdasági NATO, a TTIP még mindig nem született meg.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET