fbpx

Mi - Ti

Törökország: fél a tőkésosztály

Törökország: fél a tőkésosztály

A hatalom megtette azt, amihez értenek: ellopták a népszavazást. – jelentette ki Kemal Okuyan, a Török KP első titkára. Az eredmény világosan megmutatta, hogy Erdogan mellett legfeljebb a török lakosság 40 százaléka áll. A nagyvárosokban elvesztették a referendumot. (http://news.sol.org.tr/)

A népszavazásban részvevők 51.1 százaléka támogatta az elnöki köztársaság bevezetését Törökországban. A tőkés világban harc van mind nemzetközi szinten, mind az egyes országokban a kapitalizmus túléléséért. A tőkés rend létéről van szó, ezért a harc különösen kegyetlen formákat ölt. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tőke nem tudja a megoldást. Azzal azonban minden tőkés vezető tisztában van, hogy a válság elhúzódása előbb-utóbb alámossa a kapitalizmus bástyáit, és a tőkés rend léte kerül veszélybe.

A tőke erői – elkerülendő a szocialista forradalmat – a tőkés intézmények és módszerek átalakításába kezdtek. Görögországban kitalálták és hatalomra juttatták a Szirizát, ezzel átmenetileg stabilizálták a görög kapitalizmust. Ukrajnában betiltották a kommunista pártot. Megtették azt, amit az EU-ban még nem mernek: hatalmat adtak nyílt nacionalista-fasiszta erők kezébe. A tőkés nyugat tiltakozik egy keveset, de tudomásul veszi, hogy a török tőke az elnöki köztársaság bevezetésével igyekszik a népi forradalmat megakadályozni.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET