fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Covid: Te fizetsz a milliárdosok helyett?

Járványból ki, járványba be. Ez az év már ilyen. Az ember kapott egy pofont. A természet jelezte, hogy még nem győztük le.

A kormány tette a dolgát. Jól vagy rosszul, döntsd el Te! Jobban jártunk volna, ha az egykori járványkórházakból többet hagynak meg, akkor most nem kellett volna tízezrével kiüríteni a kórházi ágyakat és leállítani a mindennapos egészségügyi ellátást. Tudod, nem kell szeretni a szocialista múltat, de nagy hülyeség lerombolni azt, ami jó.

Ha van némi bölcsesség a mostani elitben, sürgősen épít néhány járványkórházat. A tűzoltó autókat is akkor kell venni, amikor még nem ég a fél ország.

Az viszont jó volt, hogy a magyar egészségügy még nem állt át teljesen a magánszolgáltatókra. Egyébként mi is úgy járhattunk volna, mint sok millióan Amerikában. Ha van pénzed, ha van magánbiztosításod, meggyógyítunk, ha nincs, magadra vess!

Rossz viszont, hogy a kormányzat azt a következtetést vonta le a járványból, hogy nyomni kell előre a magánkórházakat, magánrendelőket, és szépen össze kell kötni őket az államival. De ne felejtsük! A magánkórház mögött tőke áll, a tőke pedig profitot akar. Nem azért, mert rossz vagy jó emberek irányítják, hanem mert ez a tőke természete. Egy pár lépés, és nálunk is fizetni kell majd mindenért, feltéve, ha meg akarsz gyógyulni.

A járvány idején katonákat is láttunk az utcán. Segítettek fenntartani rendet, sőt a vegyvédelmi alakulatok fertőtlenítették az idősotthonokat. Végre valami értelmét láttuk annak, hogy milliárdokat költünk katonásdira.

A nép örült a katonáknak. A kormány megérezte, hogy most nem lesz nagy tiltakozás, ha milliárdokat költenek el fegyverre. Elindultak a német Leopardok Tata felé, gyorsan beszerezték az amerikai rakétarendszereket és a németekkel megállapodtak közös fegyvergyártásról is. Most kell ezt csinálni, amíg a nép örül a katonáknak, és nem kezd gondolkodni azon, hogy kire is fognak ezek a tankok lőni.

Nem ártana, ha valaki megsúgná a kormány vezetőinek, hogy az emberek nem a fegyvereik miatt tisztelik vagy nem tisztelik a katonákat. A nép mindent kész odaadni a hadseregéért, ha azt látja, hogy az értük van és nekik segít. Ez ma nem így van. Nem véletlen, hogy a katona manapság civilruhába bújik, mielőtt kimegy az utcára.

A járványban nem a betegség a legrosszabb. Szerencsére eddig csak 673 ember halt meg a járványhoz köthető okok miatt. Van bizakodás is, hiszen itt-ott már van vakcina, és remélhetőleg mielőbb lesz itt is, és nemcsak ott.

A kormánytól elvártam volna, hogy nemzetközi összefogást sürget a vakcina előállításában. Ha a világ, vagy legalább Európa összefogott volna, már lenne vakcina. Most nem kellene maszkba öltözni, nem kellene elzárni Magyarországot a világtól, és a munkahelyünk miatt sem lennénk pánikban.

De nem fogtak össze! És ebben a fő ludasok az amerikaiak, az a Trump elnök, akit Orbán Viktor minap barátjának nevezett. Miniszterelnökünk nagyon szeretné, ha ismét Trump barátja lenne az elnök. Segítendő a kampányát, az egy milliárdos rakétaüzletet mostanra időzítették. Amilyen szuaréban van az amerikai gazdaság, ez is jól jön nekik.

A magyar kormány még egy Bush-szobrot is beígért a Belváros közepén. Persze, értem én. A világ olyan fejlett országában, mint Albánia már van Bush-szobor. Mi sem maradhatunk le! Hova is jutnánk Bush-szobor nélkül?

De komolyan! Miért nem szálltunk be a kínai-orosz közös vakcinakutatásba? Nem rakétát akarunk venni tőlük, hanem gyógyszert. Már ezt sem engedi a NATO meg az EU? Eddig a magyar függetlenség, és egy lépéssel se tovább? Nem beszélve arról, hogy enélkül várhatjuk, amíg az EU közös készletéből vakcinát kapunk. Persze, ha kapunk. Helyedben nem mernék nagy tétben fogadni rá.

Na de térjünk vissza arra, hogy mi is a legrosszabb! Kitaláltad: a számla! Mint az átmulatott este után. Ki állja a cechet? Ki fogja a járvány elleni küzdelem számláját kifizetni?

Az Orbán-kormány most ugyan elvesz valamennyit a bankoktól és a multiktól, de valójában ez csak egy előrehozott fizetés. A bankok és a multik semmit sem veszítenek, még jól is járnak, mert a kormány segít megtartani a munkahelyeket. Segít abban, hogy az embereknek továbbra is legyen valamennyi pénz a zsebükben, mert egyébként ki fog a plázákban vásárolni. Ja, és persze a kormány csendben tartja szeretett népünket, köztük Téged is.

Mi levelet küldtünk a miniszterelnöknek. Osszuk meg a terheket, javasoltuk. Vezessenek be szolidaritási adót a milliárdosokra!

Keresem Orbán Viktor válaszát, de nem találom. A nemzeti egységről, a közös teherviselésről, a keresztény lélekről annyit prédikáló kormány nem akarja bántani a milliárdosokat, még egy szolidaritási adó erejéig sem. Vagyis ki fogja a számlát fizetni?

Te! Te, akit senki sem kárpótol azért, hogy három hónapig otthon voltál a gyerekkel, és megpróbáltad olvasni tanítani, ami még a normál iskolában sem könnyű. Te, aki felélted a családi tartalékot, és nem tudod, mi lesz holnap. Te, aki tudod, hogy hülyítenek, de nem teszel ellene semmit.

Pedig lehetne! Kezdjük holnap! Mondjuk együtt, mondjuk hangosan, hogy fizessenek a milliárdosok! Döntsd el, mit akarsz! Te állod gazdagok cechét, vagy megszólalsz, és teszel ellene! Rajtad múlik!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET