fbpx

Balszemmel

Thürmer: Ne engedjük az első pofont!

Thürmer: Ne engedjük az első pofont!

Elhatároztam, hogy nem írok a Magyar Péter-ügyről. A szemétről nem írni kell, hanem eltakarítani. Az utcáról is, a közéletből is.

De közben láttam az incidenst Magyarék tüntetésén. A Hír TV munkatársa végezte a munkáját, tudósított. A tömegből előbb bekiabálások, majd ökölrázások. A tömeg közelebb és közelebb a tudósító nőhöz. Végén bezárult a kör körülötte. Elcsattan az első pofon?

Nem csattant el! Magyar Péter lecsendesítette a tömeget. Nem tudom, hogy így tervezték-e, vagy csak így alakult. Mindegy, a hatása ugyanaz! A tömeg képes megfélemlíteni az újságírót, a tömeg képes elveszíteni önuralmát, akár az első pofon is elcsattanhat. De jön a vezér, a Führer, aki még nem nemzetvezető, legfeljebb álmodik róla, jön és a tömeg hallgat rá. Egy pillanatra ő rendőrség, a bíróság, sőt maga a törvény.

De mi van, ha elcsattan az első pofon? Meglincselik az újságírót? Megverik azt is, aki talán a védelmére siet? Meddig megy a felpaprikázott tömeg? A parlamentig? A képviselői irodaházig? Orbán Viktor lakásáig? Meddig?

A Magyar Péter-jelenség a tőkés magyar társadalom kollektív sara. Felelős ő maga, aki átlépi a közélet, sőt a magánélet írott és íratlan szabályait. Nem spontán felindulásból teszi. Külföldről ellesett szerepet játszik. Az ilyen nem jön magától, készülnie kell rá.

A hetek óta tartó show nem egyéni attrakció. Valakik pénzelik, színpadot bérelnek, testőröket fizetnek, reklámot csinálnak. Pontról pontra megtervezik a show-t, szakemberek lövik be a gegeket. Magyar Péter csak a színész, mint egykor Zelenszkij, de hozza a szerepét. A nép tombol a láttán, és most ennyi elég.

Nem tisztem tanácsokat adni a Fidesznek, de a helyükben rendet tennék. Végül is Magyar abban a politikai családban nőtt fel. Ismerek sok tisztességes konzervatív embert, Fidesz-tagokat is. Nem olyanok, mint Magyar, de nyilván vannak ilyenek is.

És a média? Ők nem felelősek? Persze, kapitalizmus van. Ha te nem írod meg, megírja más, és akkor ugrott a reklám, meg a te prémiumod is! Nem törődj erkölcsökkel, te médiaember vagy, különb, mint a plebsz az utcán, írd meg!

És mi? Nekünk, embereknek nincs felelősségünk? Mi csak élvezői vagyunk az ingyen cirkusznak? Azt mondják, azért van a show, mert erre van igény. A média azért beszél róla, mert a tömeg ezt várja el. Ki kell elégíteni a közönséget!

Valóban ezt igényeljük? Valóban tetszik a hetek óta folyó élveboncolás az interneten?  Tényleg annak örülünk, hogy a szemünk láttára gyaláznak meg embereket?

Talán vissza kellene állítani a nyilvános kivégzéseket?  Korvin Ottó nyilvános kivégzésére 1919-ben a nagyérdemű pesti közönségnek jegyeket árulták, és teltház volt. Erre vágyunk? Idáig süllyedünk?

Tudom, aligha hatnak meg e szavak bárkit is, ha egyáltalán eljutnak a címzettekhez. De nem hallgathatunk. Senki sem hallgathat, ha azt látja, hogy iszonyú sebességgel rohanunk a káosz felé.

Beszéljünk világosan! A liberális ellenzék tizennégy éve nem tud visszakerülni a hatalomba. Mögöttük javarészt olyan tőkés körök állnak, amelyek rendszerváltás körüli káoszban szedték meg magukat. A semmiből születtek meg a liberális nagytőkések, akik aztán zavartalanul élvezték az MSZP-SZDSZ hosszú kormányzását.

De ez már a múlté. Nem ők kapják az állami megrendeléseket, nem ők nyerik a pályázatokat, nem ők nyúlhatnak le közpénzeket.

Most már nagyon kell a pénz! Ehhez persze ki kell szorítani a másik csapatot, a magyar tőkésosztály konzervatív részét. El kell vágni az amerikai és európai kapcsolataikat. Bele kell fullasztani őket a keleti nyitásba. Káoszt kell teremteni az országban, hogy ne jöjjenek újabb külföldi befektetők. Kormányellenes várként kell kezelni az ellenzéki önkormányzatokat. Le kell járatni az ország vezetését.

A recept megvan, csak a castingban nem jön fel egyetlen használható figura sem. Márki-Zay Péterrel megjárták. Gyurcsány nem lehet újra miniszterelnök, ehhez már túl érzékeny a többség gyomra. Dobrev annyira nyugati báb, hogy a magyarok többsége elszégyellné magát, ha ő lenne a befutó. Az amerikaiak mindent megadnak, pénzt, taktikát a kormányellenes támadásokra, de nincs jelöltjük.

Az idő sürget. Bidennek jól jönne a novemberi választás előtt, ha Trump magyar barátja befuccsolna.

Ráadásul júliustól Magyarország az EU soros elnöke. Özönleni fognak a külföldiek. Budapestre figyel a média. A kormányellenes erők soha vissza nem térő lehetőséget kapnak, Most kell bizonyítani, hogy az Orbán-kormány nem való a demokratikus közösségbe! Most kell megmutatni, hogy az ország vezetése nem ura a helyzetnek.

Most kell tüntetni az utcán. Mindegy, hogy miért, csak tüntetni. Most kell felhergelni a tömeget! Most kell elcsattanni az első pofonnak! És utána? Káosz, zűrzavar, erőszak?

Ne engedjük, hogy Magyarország eljusson az első pofonig!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET