fbpx

Balszemmel

Thürmer: Mi lesz a naranccsal?

Thürmer: Mi lesz a naranccsal?

A hőségtől szenvedő honfitársainkat hidegzuhanyként érte a hír: a magyar Fanta Narancsban kevesebb a narancs, mint az olaszban. Ki is mutatták: az olaszban 12 százalék, a magyarban 5 százalék!

A felforrósodott magyar testben megszólalt az egészséges patriotizmus. Rosszabbak vagyunk, mint az olaszok? Mint gondol magáról a Coca-Cola? Így bánni Karikó Katalin, Krausz Ferenc népével?  Nem elég, hogy a magyar miniszterelnök nem szólalhat fel az Európai Parlament alkuló ülésén, még a narancsot is megspórolják rajtunk?

A Coca-Cola közölte, hogy fölöslegesen jártatjuk a szánkat, mert ők a receptúráikat a „helyi fogyasztói preferenciákhoz” igazítják. Lehet, bár engem senki se kérdezett, hogy hány narancs-százalékos Fantát akarok inni.

Ezzel le is lett volna tudva az ügy, ha az Index nem közli a hírt: Lázár János miniszter úr az Építési és Közlekedési Minisztérium épületeiből kitiltotta a Coca-Cola termékeket. Azt nem tudom, hogy az Index Lázárnál akart-e jó pontot szerezni, bemutatva őt, mint bátor magyar államférfit, aki ujjat mer húzni az amerikai monopóliummal, vagy ellenkezőleg, Lázár ellenfeleinek akart új támadási felületet nyújtani. Lehet persze, hogy az egész azért van, hogy az emberek lájkolják a hírt, és ugye minden lájkocska forintocskát hoz.

A hír persze nem volt igaz. Lázár miniszter úr közölte is, hogy az ő módszere nem a tiltás, hanem a küzdelem, de egyébként mindenben legyen több narancs.

Lázár miniszter urat még polgármestersége óta ismerem. Divatos szóval élve, pragmatikus a viszonyunk. Hódmezővásárhelyen az ajtaja felett Szolzsenyicin idézete „köszöntötte” a látogatót: „kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem.” Lehet, hogy más visszafordult volna, én bementem. Bizonyítottam, hogy a Munkáspárt is lehet hasznos. Mi is küzdöttünk a városi kórház eladása ellen, és felemeltük szavunkat a liberálisok egyéb gazságai ellen is. Lázár miniszter úr ezt méltányolta, udvarias köszönőviszonyunk azóta is megmaradt.

Na de, térjünk vissza a megkárosított magyarsághoz! Régi történet ez! Még Csurka István mondta a kilencvenes években, hogy a Milka csoki Hegyeshalmon túl édesebb, mint nálunk. Ezt az igazságot azóta sokmillióan bizonyíthatjuk. Ugyanaz a márka, ugyanaz a név, de ami benne van, az más. Az ottani mosópor jobban mos, mint az ikertestvére nálunk. Hiába ugyanaz a tulajdonosa a boltnak Ausztriában és Magyarországon is, az osztrák boltban este is van kenyér, nálunk már nem nagyon. Ott nem keverik össze a lejáró szavatosságú terméket a többivel, nálunk nagyon észnél kell lenni. Ott eltakarítják a romlásnak induló gyümölcsöt, nálunk hagyják, hogy romlassza a többit is.

Ezt egyébként mindenki tudja. Mi egyszerű emberek is, a kormányok is.  2018 táján a térség országaiból sokan panaszkodtak arra, hogy az azonos nevű, de eltérő minőségű termékekkel a multik átverik őket. A gyenge minőség gyakorta ugyanannyiba kerül, mint a jó minőségű. Így lesz a multinak extraprofitja.

Az EU nem akarta, hogy forradalom törjön ki, hároméves programot indítottak el az „EU területén azonos márkanév alatt forgalmazott élelmiszerek minőségével” kapcsolatban. A buliba kormányszinten is beszálltak a csehek, a szlovákok, bolgárok és persze mi is. Volt kormánynyilatkozat, médiakampány, igazságot, sőt fejeket követeltek. A megszólalók melle dagadt a nemzeti öntudattól. A végén a hegyek egeret szültek. Szép, takaros útmutató készült arra, hogy miként kellene elkerülni a kettős minőséget. Ennyi!

Úgyis mondhatnám, hogy kaptunk egy újabb marha nagy pofont a kapitalistáktól. Kapitalizmusra vágytál három évtizede? Itt van, érd be vele!

A tőkésvállalat célja az, hogy minél több legyen a profit. A jó minőségű, tisztességesen eladott árun is van haszon, de az extraprofithoz több kell. Át kell verni az embereket! Manipulálni kell őket, el kell hitetni a magyarokkal, hogy azért van kevesebb narancs a mi Fantánkban, mint az olaszban, mert állítólag így szeretjük, ez a fogyasztói preferenciánk.

Hogy jutott eszünkbe olyan baromság, hogy a tőkés kormányok, a tőkés EU-intézmények megvédik a polgárokat a tőkés monopóliumokkal szemben? Mióta szolgálja az EU az egyszerű emberek érdekeit? Ha eddig nem jöttél rá, most ideje kapcsolni!

De a legszomorúbb pofon mégis csak az volt, hogy a magyar kormány, úgymond a mi nemzeti kormányunk se tud megvédeni a multik szemétségével szemben.

Úgyhogy, Miniszter úr, tiltsa csak be nyugodtan a Coca-Colát a minisztériumában. Sőt, szóljon a többi kollégájának, hogy ők is tegyék ezt meg!

De ez is kevés! Vegyék vissza az élelmiszerkereskedelmet a multiktól! Zavarják őket haza, ahogyan a bankokkal is tették! Szerezzék vissza szuverenitásunkat az élelmiszerellátásban!

Ha halogatják, ha nem teszik meg, szerintem egyre több dologban lesz kevesebb narancs, a Fantában is, sőt talán a politikában is.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET