fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

A gyűlölet szövetsége

Mottóval kezdem. A liberális ellenzék bírálata nem a Fideszt, nem Orbán Viktort védelmezi, hanem Önöket. Önök közül sokan hitték, hogy az MSZP a szocialista múlt, ami drága emlék. De rádöbbentek, hogy nem így van. Ne akarjanak ismét csalódni! A liberális ellenzék nem védi meg sem az Önök emlékeit, sem jövőjüket.

Nos, mi is a helyzet? Karácsony akar az ellenzéki miniszterelnök-jelölt lenni. Semmi új, semmi drámai nincs benne. A hetekig tartó titkolódzás, a szülőfaluba időzített bejelentés, a percre pontosan induló méregdrága hirdetéskampány, mind, mind egy jól megrendezett színjáték részei.

Értenek hozzá a liberálisok. Még abból is hasznot húznak, amit a konzervatív oldal aduásznak szán. Nem tud angolul! Na és! Kit érdekel? Sohasem volt doktori fokozata? Na és? Mit számít? Mondjanak, amit akarnak, addig is róla beszél a világ.

Lassan teljessé válik a kép. Van Karácsony, akit a nemzet megmentőjének kiáltanak ki, hátha bevesszük.

De ez kevés. Legyen mellette valami, ami más, mint, ami eddig volt! Párt? Az nem jó! Az embereknek elegük van a pártokból, ja és Karácsonynak egyébként sincs komoly pártja. Legyen mozgalom, az jó, a 99Mozgalom!

Adott az ellenségkép. Az ellenség legyen érthető, de nem nyilvánvaló. Ne tűnjön nagynak, sőt az első perctől kezdve tűnjön legyőzhetőnek. Az ellenség most a „kiváltságos kevesek egy százaléka.” Nagyon jó ellenség, egy százalékot legyőz a 99 százalék.

A cél legyen pozitív, de ne konkrét! Isten őrizz, a konkrétumokat számon lehet kérni. Összefogás, országegyesítés, igazságosság, szociális jóvátétel, esélyteremtő oktatás – ezek a jó célok. Iszonyúan trendinek tűnnek és kellőképpen homályosak.

Még ezzel sincs különösebb bajom. Ilyen a világ. Nem szeretem ezt a világot, de ettől még nem változik meg. Más bajom van.

A 99Mozgalom nem a megbékélés, nem a párbeszéd, nem a közös útkeresés mozgalma, hanem a gyűlöleté.

Nem a hatalomvágy a gond. A hatalom minden politikus célja. A gond az, ami az ambíciókat mozgatja, ami a szereplések mögött kitapintható: a gyűlölet.

A liberálisok gyűlölik a fideszeseket. Gyűlölik, mert túl régen vannak hatalmon, túl sok csapot zártak le a liberálisok előtt.  Túl sok pénzről van szó. Ennél kevesebbért is öltek már embert.

Gyűlölik, mert a konzervatívok nem hajlandók úgy élni, ahogyan a liberálisok akarják.  Zavaros, idejétmúlt dolgokban hisznek. Nemzet, haza, család, hit, férfi, nő! Ugyan már! Le velük!

Gyűlölik, mert a fideszesek színházakat, stadionokat, múzeumokat, uszodákat építettek, amig a liberálisok legfeljebb irodaházakat.

Gyűlölik a fideszeseket, de különösen Orbánt. Nagyon gyűlölik. Tetszik, nem tetszik, az ország, sőt a világ emlékezni fog rá évtizedek múltán is. Oldalak fognak róla szólni, amíg liberális ellenfeleiket legfeljebb a lábjegyzetben említik.

A 99Mozgalom a gyűlöletre épít. Sok ember él szegénységben? Orbán a felelős!  Anyósod nem jutott időben kórházba? Orbán a bűnös! Nem kaptad meg az oltási igazolványt, csak az oltást? Orbán tehet róla.

A 99Mozgalom szövetségre hív mindenkit, aki gyűlöli a fideszeseket, és főleg Orbánt!

Mondhatnánk, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Nem tudni, hogy végül mi lesz a 99Mozgalomból. Lehet, hogy semmi. Gyakran van ilyen, tehát nem kell aggódni.

De mi van, ha a 99Mozgalom győz? Lehet-e országot építeni gyűlöletből? Lehet-e az állami szerveket az ellenfelek politikai és fizikai kiiktatására szervezni? Lehet-e tovább menni, úgy, hogy lenullázunk, kiirtunk, felszámolunk mindent, amit mások tettek?

A rendszerváltáskor már elkövették ezt a hibát. Folyamatosság, a tovább vihető értékek megőrzése helyett a régi lerombolását választották. A rendszerváltás félredobott, felszámolt, lerombolt mindent, amit négy évtizeden keresztül Magyarország felépített. Gyárakat, üzemeket, mezőgazdaságot, kiépült piacokat.

Tették ezt a rendszerváltók gyűlöletből. Többek között azok is, akik ma is itt vannak és ma új korszakot ígérnek. Gyűlölték a szocializmust, a nép köztársaságát, a dolgozók hatalmát. A hibát, a bűnt a rendszerváltók követték el, de mi fizettünk érte, mi, valamennyien.

A tőkés világ válságban van. A liberálisok szerint csak úgy menthető meg a kapitalizmus, ha lerombolnak mindent, ami a pénz, a tőke, a bankok uralmát akadályozza.  

A 99Mozgalom ezt ajánlja nekünk. Ők nem szocializmust akarnak, nem a nép hatalmát.  Nem a korrupciót, a hatalommal való visszaélést akarják felszámolni, hanem ők akarnak élni a hatalommal, vissza is.

Ki bírja-e Magyarország, hogy harminc évenként újra és újra pusztítsanak? De, ha ki is bírja, az árát megint csak velünk fizettetik meg.

Mi, munkáspártiak nehéz helyzetben vagyunk. De szerintem sokan mások is így éreznek. Mi tudjuk, hogy a pénz uralma a hibás, ezt kellene gyökeresen megváltoztatni. De még nem tudjuk.

Nem vagyunk elég erősek, még nem vagyunk elég erősek ahhoz, hogy az emberek ránk bízzák az ország sorsát. De jelezhetjük, hogy itt vagyunk. Elmondhatjuk mindenkinek, hogy ne higgyenek hamis prófétáknak.

Mutassuk meg, hogy van más út! Mi nem akarjuk lerombolni azt, ami az elmúlt harminc évben épült. Mi a programot akarjuk kicserélni. Azt akarjuk, hogy mindez bennünket, embereket szolgáljon!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET