fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Négy szem barack

Négy szem barackot kérek – hallottam egy idős asszony hangját a paksi piacon. Sárga sárgabarackot!

Négy szem? Nem sok! – gondoltam magamban. Na, persze, ha 1500 forintért adják kilóját, nem igen lehet ugrálni. Na, de négy szem, a szezon kellős közepén, Magyarországon?

Egy hete Csongrádon nagynéném születésnapját ünnepeltük. Egy pillanatra visszacsöppentem a gyermekkoromba, a hatvanas évekbe. A barackot már akkor is szeretted, mondta Irén néném, a boltba se kellett érte menni, mert itt volt a fán. A dinnyének meg forint volt a kilója. Annyit ehettél belőlük, amennyit akartál. Anyád meg üvegszámra főzhette be a baracklekvárt.

Négy szem barack! Vajon hány szemet vesznek a milliárdosok? Útközben megvettem a száz leggazdagabb magyarról szóló kiadványt. Csak azok olvassák el, akik nem kapnak eleve hányingert a gazdagok világától. De, ahogyan egy ismerősöm, mondta, jobb, ha tudjátok, hol vannak a milliárdosok. Nem kell keresgélni őket, ha hatalomra juttok és visszaadjátok a népnek azt, ami az övé.

De félre téve a tréfát, megdöbbentő dolgokat olvasni itt. Hogy lehet az, hogy Mészáros Lőrincnek 2014-ben 7,7 milliárdja van, hat évvel később pedig 270? Vagy kedvenc milliárdosom, Csányi Sándor, akivel egy évben születtem, potom hat év alatt képes volt megduplázni a milliárdjait.

Tudom, most sokan a kezüket dörzsölik, mondván, ezek a NER-es milliárdosok, a kormányközeli gazdagok. De, senki se gondolja, hogy a másik táborban mindenki csóró. Igaz, hogy Leisztinger Tamás csak 10 milliárddal lett gazdagabb három év alatt, de azért az se rossz. Nem sorolom tovább, mert tényleg jön a hányinger.

Persze, mondhatni, hogy kapitalizmusban élünk, ez a normális, sőt az etalon, az ideál, a példa, a minta, a modell, az eszménykép. De miért lenne normális az, hogy az egyik embernek négy szem barackra telik, a másik megveheti a fél országot? Milyen felnőttek, milyen országirányítók lesznek a fiatalokból, ha azt látják, hogy az egyik nem jut egyről a kettőre, a másik pedig nem győzi a milliárdjait számolgatni?

Bár számomra inkább az a kérdés, hogy meddig hisszük el, hogy ez a normális? Mikor ismerjük fel, hogy ez a világ nem a miénk? Mikor leszünk hajlandóak tenni valamit ellene?

Emlékszem, amikor először vettük be a programunkba, hogy fizessenek a gazdagok, azt hittem, hogy a munkájukból szerényen élő emberek tömegével fognak jönni hozzánk. Reméltem, hittem, hogy ők is látják a kapitalista társadalom mérhetetlen igazságtalanságát, a szegény és a gazdag közötti leírhatatlan szakadékot és változtatni akarnak.

De nem! Nem érdekel, hogy mije van a milliárdosnak, csak én éljek jól! Nagyjából ez volt a többség reakciója.

Azt pedig végképpen nem értették, hogy a szegény azért szegény, mert mások meg gazdagok. A milliárdosok milliárdjai a mi munkánkból származnak, tőlünk veszik el.

Milliók reménykednek ma is, hogy a tehetség, az ügyes helyezkedés meghozza a gyümölcsét és felkerülünk, ha nem is az első száz közé, de az felső tízezer közé. A többségük csalódni fog, de ezt még elképzelni se tudják, vagy nem merik.

A választások előtti néhány hónap a nagy ígérgetések és nagy remények időszaka. A befutóra kell szavazni, és a győztes hálás lesz majd a szavazatomért. De sokan gondolják így!

Fájdalmasan sokan hiszik, hogy elég leváltani a kormányt, és máris nem négy barackra fog telleni, hanem akár egy egész kilóra. Pedig tudhatnák a múltból, hogy a barackok száma nem nő, hanem csökken.

Komoly szervezetek, mint például a Pedagógusok Szakszervezete, felszólítja a pártokat, hogy „tegyenek versenyképes ajánlatot, megalapozott ígéretet a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének emelésére”. Kezét csókolom, drága, kedves Szabó Zsuzsa elnök asszony, honnan tetszik venni ilyen illúziókat? Mindketten a szocializmusban nőttünk fel, harminc éve a kapitalizmusban élünk, vajon miért gondolom csak én, hogy a kapitalizmus nem erről szól? A „Gazdálkodj okosan!” a szocializmus társasjátéka volt, ma Capitaly van. A dolgozóé az, amit kiharcol magának.

Kínáról sokan azt terjesztik, hogy semmi köze a szocializmushoz. Kapitalista ország, ahol a milliárdosok uralkodnak. Való igaz, a kínaiak Teng Hsziao-ping tanítását megfogadták és úgy gondolják, hogy a szocializmus nem egyenlő a szegénységgel. Éljenek jobban az emberek már most, ne kelljen várni a távoli jövő „bőség kosarára”! De éljen mindenki jobban! Mindenki érezze, hogy ma jobban él, mint tegnap, és biztos lehet abban, hogy holnap jobban fog élni, mint ma. Az is, aki a Mercedest cseréli fel Rolls-Royce-ra, és az is, aki a bicikliről ül át valamelyik kínai népautóra! De tudja azt is, hogy ezt azért teheti, mert az országot a kommunisták pártja vezeti és népi-demokratikus hatalom van.

A Munkáspárt és én a mai magyar világot rossznak tartjuk. Meg akarjuk változtatni. Lehessen becsületes munkából megélni! A jólét forrása a munka, és ne a vagyon legyen! Ne a milliárdosok és az őket kiszolgáló politikusok döntsék el, hogy a népnek hány barack jut. A nép ossza el mindazt, amit mi itt megtermelünk!

Egyszer már volt ilyen világ nálunk. Valami hasonló most is van másoknál. Miért ne lehetne nálunk is újra és talán végleg?

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET