fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Minden aláírás lépés a jövő felé

Minek gyűjtik az aláírásokat? Úgysem maguk döntik el! Ha annyi millióm lenne, ahányszor hallottam ezt az emberektől az elmúlt hetekben, gazdag ember lennék. Igazuk van, nem mi döntjük el! De, ha mi nem beszélünk róla, ha nem követeljük a minimálbér emelését, ha nem szervezünk akciókat, ha befogjuk a szánkat, meg fog változni a világ?

A világ nem változik meg magától. Amióta a Munkáspárt él, ezért követeli a minimálbér emelését, sőt hozzá tesszük, hogy legyen minimálnyugdíj is. Követeljük, nem azért, hogy jó pontokat szerezzünk a választásokon, hanem azért, mert az embereknek szükségük van rá. És nekünk is szükségünk van rá, mert a mi tagjaink többsége a keveset keresők közé tartozik.

A mostani aláírásgyűjtést figyelmeztetésnek szánjuk. Figyelmeztetésnek a kormány felé: a koronavírus sok pénzt vett el a dolgozóktól. Adják vissza nekik!  De figyelmeztetésként a szakszervezetek, és a dolgozói társadalom felé is: senkitől sem kapjuk a jobb életet ajándékba! Meg kell küzdeni érte! Kezdjük egy aláírással!

Mit akar a Munkáspárt? A szocializmus a múlt, a világ másfele megy. Évek óta halljuk a kérdést, de valami változik. Eddig csak kérdeztek az emberek, de nem vártak rá választ. Ma kérdeznek és választ várnak, mert érzik, hogy a világ mehet erre is, de mehet másfele is.

Itt van például az EU. Ki ne akart volna belépni? Európai jólét, európai biztonság, európai szabadság!

Rohantak az emberek az EU-ba. De hol a jólét, a gazdagságról nem is beszélve? A német, az osztrák, a holland ma is többet keres, és jobban él, mint mi.

Biztonság? Ugyan már! A koronavírus megmutatta az EU tökéletes életképtelenségét és korruptságát. Az EU nem tudott minden polgárának vakcinát adni.  Bebiztosította, hogy legyen negyedik hullám is, meg talán ötödik is. Minél tovább tart, annál többet vágnak zsebre a gyógyszeripar és az e-kereskedelem milliárdosai, a többiekről nem is beszélve.

Az EU a szabadságot jelképezte, mert szabadon utazhattunk. De elég egy járvány, és nincs tovább szabad utazás.  Aztán egeret szülnek a hegyek. Nagy nehezen megszülik az EU zöld útlevelet, amiről gyorsan kiderül, hogy semmire sem jó.

Mi jön ezután? A kapitalizmus új kiadása? A gazdagok egy kicsit többet fognak adni a szegényeknek?

Vagy jön a liberális diktatúra? Közös európai szuperállam? Azonos törvények, azonos erkölcsök mindenütt? LMBTQ-aktivisták az iskolákban?

Vagy Európa népei végre el kezdenek gondolkodni, és rájönnek, hogy minden mögött a pénz, a tőke érdeke áll? A konzervatívok és a liberálisok más-más módon képzelik el Európa jövőjét, de egyben nem különböznek. Az ő világuk mindig a pénz, a tőke uralmára fog épülni.

A tőkés fél a szocializmustól.  Annak ellenére fél, hogy pillanatnyilag egyetlen európai országban sem tudják a dolgozók a hatalmat elvenni a tőkésektől. De ez csak a pillanatnyi helyzet. A mai világrendszer már nem képes a kor problémáit kezelni. Idő kérdése, hogy mikor omlik össze az EU. Sőt már az sem kizárt, hogy az USA sem éri meg a következő évtizedet. A háború, a világháború fenyegetését is egyre többen érzik. Ha bármelyik bekövetkezik, a pénzre épülő világ fog alapjaiban meginogni. Ugye, értik, mi lehet azután?

A tőkés fél a szocializmustól. Minden eszközzel igyekszik elfeledtetni, hogy a kínai szocializmus jobban kezelte a koronavírust, mint a nyugati kapitalizmus. Egyre többen ismerik fel, hogy a jövő útjait Kína inspirálja. Kína, amely nemcsak a Mars-kutatásban tud többet nyújtani, mint a tőkés világ, hanem az emberek boldogulásában is.

A tőkés fél a szocializmustól. Nem tudja lenyelni, hogy Kubában a nemzedékváltás nem robbantotta fel a szocializmust, sőt megerősítette. Blokáddal fojtogatják Kubát, és ellenforradalmi tüntetésekkel akarják megdönteni a rendszert.

A tőkés fél a szocializmustól. Németországban megtiltották, hogy a Német Kommunista Párt részt vegyen a szeptemberi választásokon. Magyarországon nem engedik a médiába a Munkáspártot. A választási törvényt is úgy módosították, hogy ne tudjunk listát állítani.

Miért gyűjtjük az aláírásokat, amikor a minimálbérről úgyis a tőkés vállalkozók és a tőkés kormány dönt? Miért indulunk a választásokon, amikor nem tudunk bejutni a parlamentbe? Miért dolgozunk immáron harminc éve?

Azért gyűjtjük az aláírásokat, mert minden aláírás mögött egy ember áll. Egy ember, aki jobban akar élni. Egy ember, aki ma biztat az aláírásával. Egy ember, aki talán holnap mellénk áll egy új világ megteremtésében.

Azért indulunk a választásokon, mert megmutathatjuk, hogy van más út is. Nem kell a konzervatív kapitalizmus és a liberális kapitalizmus között választani. Választhatod a közösségi társadalmat, a szocializmust. 2022-ben a többség még nem fogja a Munkáspártra bízni a sorsát. De tudni fogja, hogy van ilyen párt, van ilyen választási lehetőség. És ha holnap, vagy holnapután változik a helyet, mi itt vagyunk!

Ez a mi dolgunk, ez a mi küldetésünk. Erre kötelez a magyar szocializmus múltja, és ezzel építjük az utat egy új világ felé, ahol az ember az úr. Csináljuk, dolgozzunk, megéri!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET