fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Omlanak a falak, ki az EU-ból!

A Munkáspárt évek óta mondja, hogy az európai ház falai omladoznak. Ha omladoznak, akkor jobb nem megvárni, amíg fejünkre hullanak a téglák. Akkor már késő! Cselekedni kell!

Nem mondtuk rögtön, hogy lépjünk ki az EU-ból. A magyar emberek többsége azt hitte, azt remélte, hogy az EU-csatlakozással lezárhatjuk viszontagsággal teli történelmünket és az európai úri klubba kerülünk. Végre mehettünk külföldre dolgozni, jobb pénzért, mint itthon, a vízum nélküli szabad utazás élménye, mi tagadás, sokakat magával ragadott.

Megpróbáltuk magyarázni az embereknek, hogy ne várjanak csodákat. Az EU az európai nagytőke szervezete. Nem azért jött létre, hogy mi, magyarok jobban éljünk, hanem azért, hogy a nagytőke profitja minél nagyobb legyen.

Még azt is mondtuk, hogy a nagyhatalmak természete nem változik. Trianonért a franciák a fő felelősek, mert uralkodni akartak a térségünkön. Ne gondoljuk, hogy most más lesz!

Nem kell a németeket Fritzeknek nevezni, és a világháborúk szomorú emlékeiben élnünk, de tudnunk kell: a német tőke most is uralkodni akar, legfeljebb más eszközökkel.

Keressünk más megoldásokat! Ezt javasoltuk. Építsünk ki hidakat a világ más térségei felé! Oroszországgal együttműködni kell és nem háborúzni ellene! Kína felé nyitni kell!  Támogattuk a keleti nyitást, sőt én magam mentem elsőként Kínába is, Laoszba, Vietnámba is.

Ma már ez kevés! Ma már nem elég alternatív piacokat keresni. Ma már új otthont kell építenünk. Az elmúlt évek bizonyították, hogy az EU hibája nem csak az, hogy a nagytőke érdekeit szolgálja. Az EU nem képes azokat feladatokat sem ellátni, amelyeket egy integrációtól joggal elvárhatunk. Akkor pedig nincs értelme bent maradni!

2008-ban a gazdasági válság Amerikából jött, de az EU nem volt képes megóvni az európaiakat. Megtakarítások tűntek el percek alatt, milliókat tettek ki az utcára, a dolgozó tömegek elszegényedtek, de megingott az európai középosztály helyzete is.

Az EU vezetői tudták ezt, de a nagytőkét, a bankokat igyekeztek megmenteni és nem az egyszerű embereket. Lefaragták a szociális kiadásokat, felemelték a nyugdíjkorhatárt. Az állami egészségügyet minimális szintre vitték le, teret engedtek a magánkórházaknak.

Ki gondolta volna, hogy jön a koronavírus? De jött! Az EU csődöt mondott. Hónapokig nem volt képes ellátni az embereket a legelemibb dolgokkal. Nem arra törekedett, hogy a világ nagyhatalmaival együttműködjön és mielőbb vakcinához juttassa az embereket, hanem néhány nagyvállalat profitját igyekezett növelni.

Az EU vezetői ezt is pontosan tudták. Tudták azt is, hogy az EU belső reformjára lenne szükség. Új alapszerződésre is szükség lehet, hiszen az EU-ban számos új állam is van, amelyek múltja, fejlődése más volt, mint a nyugaté.

De nem ez történt. Az EU vezetői az államról, a demokráciáról, a jogról alkotott véleményüket igyekeztek ráerőltetni mindenki másra. Tárgyalások helyett büntetni kezdték azokat az országokat, amelyek eltértek az ő normáiktól.

Az európai vonat pedig egyre sebesebben rohan az európai szuperállam felé. Egy politika, egy ideológia, egy hadsereg, egy kormány, és mindez német vagy esetleg német-francia vezetés alatt.

Nem csak beszélni kell közös értékekről, hanem megállapodni, hogy mi az, ami 2008 után valóban közös érték. De e téren sem azt történt, amire szükség lett volna. Megindult Európa civilizációs szétverése, a hagyományos erkölcsre, hitre épülő társadalom lebontása, a vallás gyűlölet, az LMBTQ-felfogás terjesztése, a kábítószer ösztönzése és sok minden más.

Meg kellene állapodni, hogy mire építjük Európa energiaellátását, atomenergiára, gázra, kőolajra, szénre, Oroszországból importálunk, vagy az USA-ból. Észszerű megállapodás helyett energiaválságba sodorták Európa népeit.

El kellene dönteni, hogy az EU megáll Ukrajna és Belarusz határánál, illetve a Balkánon, és saját fejlődését nem további terjeszkedéssel növeli, hanem a belső reformokkal! De nem ez történt! Az EU vezetői felvállalták a nyílt konfrontációt Oroszországgal, megkísérlik az EU-hoz csatolni Belaruszt és Ukrajnát, a Nyugat-Balkánt, mit sem törődve azzal, hogy ennek európai, sőt világháború lesz a vége.

Rohanunk a szakadék felé! Az Európai Unió semmi jót nem tud felmutatni, csak válságokat és tehetetlenséget. A konzervatív erők erőfeszítései a válság megállítására várhatóan nem lesznek elegendőek. Az új német kormány programja pedig nem a közös megállapodás ajánlata, hanem a német vezetésű Európa diktátuma.

Az amerikaiaknak lehet, hogy már az EU sem kell. Ők is tudják, hogy eljárt felette az idő. Új intézményekre van szükség, amelyek nem akadékoskodnak, hanem kompatibilisek az amerikai rendszerrel. Az USA és Nagy-Britannia már szoros szövetségben van. Már csak a keleti szárnyat kell bevonni, Lengyelországot, Romániát, és épülhet is az új, immáron amerikai Európa.

Európa népei egyelőre hallgatnak. Tömegek tiltakoznak a covidkorlátozások miatt, de ez még nem a tőke elleni átfogó támadás. Még hat a médiaméreg, az antikommunizmus, az oroszellenesség, a modern nihilizmus, a nacionalizmus.

De a falak már omlanak. Európai népei egyre gyorsabban ismerhetik fel, hogy a pénz uralma  mindig is a pénz uralmát jelenti, akár liberális, akár konzervatív pénzről van szó. Európa változások előtt áll.

Ha tudjuk, hogy már nem csak a vakolat hullik le, hanem az EU falai omladoznak, akkor egy percig se maradjunk! Ki az EU-ból!

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET