fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Demokráciával a demokrácia ellen!

Nem tudom, észrevetted-e, mifelénk már nincsenek katonai puccsok. Ma a demokráciát demokráciával verik szét. A recept rém egyszerű. A demokráciára hivatkozva követelj még több demokráciát! Ami nem a tiéd, vagy a barátaidé, arra mondd, hogy az nem demokrácia. Indokolni sem kell, csak kijelenteni! Ellenfeleidre fogd rá, hogy szélsőjobboldaliak vagy szélsőbaloldaliak! Ha nem veszik a lapot, mondd, hogy fasiszták vagy kommunisták, esetleg mindkettő! A végletekig abszolutizálj demokratikus szabályokat egészen addig, hogy mindent szabad! Hozz létre új, nem tradicionális intézményeket, és támadd a demokratikusan létrejött hagyományos intézményeket. Vigyél az utcára pár száz elégedetlen embert és nyugaton mutasd be, mint demokratikus tömegmozgalmat!  Ha szerencséd van, a végén az öledbe pottyan a hatalom.

Biztosan olvasták, hogy Türingia parlamentje tartományi miniszterelnököt választott. Az eddigi miniszterelnök, egy bizonyos Bodo Ramelow, a Baloldali Párt (Linke) embere, az SPD és a Zöldek támogatásával nagyon szeretett volna maradni. A Baloldali Párt hangzatos baloldali jelszavakkal köti le a volt NDK elégedetlen lakosait és tartja őket vissza attól, hogy fellépjenek a kapitalizmus ellen. Csakhogy a türingiai parlamentben ők hárman nincsenek többségben. Merkel CDU-ja és a liberális FDP nem nagyon örülnek az álbaloldal sikerének, még ha meg is tűrik őket. Úgyhogy elindították saját jelöltjüket. A tartományi parlament második legerősebb pártja, az Alternatíva Németországért (AfD) szintén indított jelöltet. Két sikertelen forduló után az AfD úgy döntött, hogy kiszáll, és megszavazzák Merkel jelöltjét.

Merkelék nyertek, de mégis kitört a botrány. A CDU döntött, se direkt, se indirekt együttműködés nincs az AfD-vel. Ja, és persze a Linkével sem. Megoldás van, demokratikus! Feloszlatni a parlamentet és újra szavazni! A Linke pedig bejelentette: „Nem paktálunk a fasisztákkal!” Kérdés persze, hogy Türingia egykori NDK-s lakossága azt mondja: kösz, gyerekek, akkor jöjjön az AfD!

De ne féljenek, mi sem maradunk le a demokráciával a demokrácia ellen programból! Olvasom, hogy Dunaújvárosban találkoztak a „tízek”, a tíz ellenzéki vezetésű, megyei jogú város polgármesterének szövetsége és elküldték követeléseiket a kormánynak. Nem kérnek sokat, csak annyit, hogy a kormány tartsa el a helyi közlekedést, a szociális rendszert, az iparűzési adót hagyja a városoknál és engedje, hogy az EU-tól közvetlenül szerezzenek pénzt. Nagyon szép, nagyon tiszta program, semmi ideológiai handabanda, csak ide a pénzt!

Az pedig végképpen mindent megmond, hogy a tíz polgármesternek Cseh Katalin, a Momentum EP- képviselője tartott eligazítást a „2021-2027-es európai költségvetési ciklus előkészítésének állásáról és a közvetlen EU-s pályázatok lehetőségeiről.” A lényeg a demokrácia, és nem az, hogy az EU-költségvetésért Magyarország nevében a kormány felelős.

Budapest főpolgármestere fogadja a szlovák nagykövetet, majd kiposztolja a Facebookon, hogy „aktív városdiplomáciát” akar folytatni, ja és egyetértettek abban, hogy „régiónkban kizárólag jövőbe tekintő, európai értékek talaján álló együttműködés vezethet eredményre.” Csak a vak nem látja, hogy a kormánynak üzennek.

Jávor Benedek, aki volt már LMP-s, PM-s, ma egyszerűen zöld politikus, lett Budapest Főváros Brüsszeli Képviseletének vezetője. Mert bizony ilyen is van. Magyarországnak ugyan van nagykövete a belga kormány mellett, az EU mellett, a NATO mellett, de hogy is nézne az ki, ha nem tartanánk el egy pár embert Budapest színeiben? És nehogy azt hidd, hogy nincs munkájuk! Minap például más fővárosok brüsszeli képviselőivel együtt megvitatták „a közlekedési dekarbonizáció jelentette feladatokat és az ezekhez rendelkezésre álló uniós források kérdését.” Csináljunk a demokrácia jegyében minél több párhuzamos intézményt, hitessük el az emberekkel, hogy a kormány rossz, az ellenzék jó.

Ha a kormány elfogadja a Nemzeti Alaptantervet, akkor ötven egyetemi oktató azonnal tiltakozhat, egy sor civilszervezet kijelentheti, hogy a NAT illegális, mert velük nem egyeztették, pedagógiailag elavult. Végtelenül sajnálnunk kell a tanulókat és a tanárokat, mivel a NAT már elviselhetetlenné teszi a túlterhelésüket. Ja, és főleg az a baj, hogy a tankönyveket az állam adja ki, s nem a liberális oldal cégei.

Ha azt gondolod, hogy a kormány azért van, hogy az országot irányítsa, az önkormányzat meg azért, hogy a városukat vezessék, akkor súlyosan tévedsz. Ha a szabad városok országában akarsz élni, ideje elfelejteni az ilyen ósdi, önkényuralmi, pszeudofasiszta nézeteket!

Ha azt hiszed, hogy az országot értelmes emberek vezetik, akiket ráadásul a szavazók jelentős része bízott meg ezzel a feladattal, akkor egy megátalkodott NER-es vagy!  Kis országunkat csak demokratikusan szerveződő civilszervezetek vezethetik a Kánaán felé. Őket nem kötik alkotmányos szabályok, elszámolni sem kell senkinek, sőt bármelyik percben átalakulhatnak egy másik civilszervezetté.

Ha azt hiszed, hogy most a kormányt dicsérem és az ellenzéket szidom, tévedsz. A jelenlegi rendszert szidom. Pontosabban a rendszertelenséget, az anarchiát, amibe kerülünk. A liberális ellenzék kettős hatalmat épít ki Magyarországon. Bizalmatlanságot szít a meglévő intézményekkel szemben, a bizonytalanság érzését kelti az emberekben.

Amikor eluralkodik a káosz, jön valaki, aki rendet tesz. Ilyenkor lecsapnak mindenkire, akinek a kapitalizmus nem tetszik. Ilyenkor le lehet számolni az ellenfelekkel, ilyenkor a demokrácia jegyében meg lehet szüntetni a demokráciát. Ezt akarod?

Thürmer Gyula

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET