fbpx

Balszemmel

Thürmer Gyula - Balszemmel

Ki fizeti a számlát?

Fogytán az állam pénze, egyesek szerint már nagyon a végén járnak. Nem tudni, mi lesz a vége, de magunk között szólva a holnap nem kecsegtet sok jóval.

Odaföntről persze elmagyarázzák az okokat. 2010-ig Gyurcsányék a szakadék felé vezették az országot, majd jött az amerikai válság, a covid, a rossz háború és az EU még rosszabb reagálása. Az EU se adja oda azt a pénzt, ami nekünk járna.

De nyugalom, üzeni naponta a hatalom, a kormány a gazdaságot még idén visszaállítja a növekedési pályára, megőrzi a stabilitást, és még az államadósságot és a költségvetési hiányt is csökkentik. 

De higgyék el nekem, Rejtő Jenő jobban kiismerte magát az emberi lélekben, mint sok politikus. „A rendőrség minden körülmények között fenntartja a rendet” – mondja a hatalom Rejtő klasszikusában. Mire a tömeg a maga módján reagál: „Erre természetesen hisztériás rettegés lett úrrá mindenkin.”

Az emberek pontosan tudják, hogy mi megy végbe körülöttük. Szerintem minden ember megbecsüli azt a tényt, hogy pillanatnyilag mindenkinek van munkája. Ezt csak azok kérdőjelezik meg, akiknek a munka nem létkérdés, mert van vagyonuk, vagy valamilyen más, közelebbről meg nem határozható jövedelmük.

Az emberek azt is értik, hogy a covid leküzdése, az ingyen oltások, az állam minden eszközének mozgósítása iszonyúan sok pénzbe került. Most meg a háború, a szankciók, még szép, hogy fogy a pénz!

Nem túlzás azt mondani, hogy 2010 óta sokan hozzászoktak ahhoz, hogy a kormány ad az embereknek. Nem annyit, amennyit kellene, és nem is mindenkinek, de elegendőt ahhoz, hogy elfogadható szinten éljünk.

Kínai barátomtól tudom, hogy ingyen tea nincs. Előbb vagy utóbb, de mindenért fizetni kell.  És itt jönnek a hatalom bűvészmutatványai.

Az Orbán-kormány „teája”, azaz a szociális programok sincsenek ingyen. Ki fizessen? Vagy a tőkés fizet, vagy Te! Nincs több lehetőség!

Éveken át elhitették, hogy a kormány a multiktól, a bankoktól meg hasonlóktól vesz el pénzt és abból telik arra, amit nekünk ad. Ezt úgyis értelmezhetnénk, hogy a multik, a gazdagok fizetnek. De ez nem így van!

Most már a kormány illetékesei is bevallják, hogy az árstoppot a multi azzal játszotta ki, hogy más árukra rakta rá a veszteségeit.  Vagyis valamit olcsóbban vettél meg, de valamit mást meg drágábban.

A multi azzal is átver, hogy olcsóbban ad neked mindent, de silányabb minőségben, mint korábban. Drága pénzen veszed meg a szemetet!

Ahogyan a kaszinók világában mondják: A Ház sohasem veszít. Lefordítva a mi kis életünkre: a tőke sohasem veszíthet.

Itt a másik friss példa. A MOL agyonnyöszörögte a világot, amikor 480 forintos árstoppot vezetett be a kormány az üzemanyagra. Tönkre megyünk, meghalunk, ki kell vezetni az árstoppot! Ezt hallottuk minden nap. És kivezették. A tőke most búsásan kárpótolja magát. Ő zsebre teszi a 700 forint körüli üzemanyag hasznát, te meg fizeted a számlát.

Most érik a legújabb a botrány. A kormány tavaly arra biztatta az embereket, hogy álljanak át a zöld energiára. Vegyenek drága pénzen napelemes rendszereket. Majd azok termelik az olcsó áramot, amit nyáron felhasználunk, a fölösleget pedig odaadjuk az államnak. Garanciákat adtak arra, hogy szaldóelszámolás esetén ezt télen visszakapjuk, és ez a rendszer tíz évig érvényben lesz. Azaz Te, kis ember, jól jársz!

De átvertek. Most olcsón akarják átvenni a nyáron megtermelt áramot, és havi elszámolásban ugyanazt télen drágán visszaadni.

Te, kis ember, pedig elhitted, amit ígértek Neked! Elfelejtetted, vagy nem is tudtad, hogy három évtizede kapitalizmus van. Itt nem az számít, hogy Te járj jól, hanem az, hogy a tőkés mindig és minden körülmények között megkapja a hasznát.

A napelembizniszen rohadtul jól jártak a napelemet gyártók és forgalmazók, a szerelést végző cégek, de még a biztosítók is, mert azok is találtak valamit a házadon, amiért pénzt hajthatnak be rajtad.

De még valami, ami biztosan nem fog tetszeni egyeseknek. A tőkés tudta, hogy átver Téged, nem volt lelkiismeretfurdalása. De ezért tőkés! A farkasnak sincs lelkiismerete, csak étvágya.

De a kormány, az okos emberek gyülekezete ne tudta volna? Ne tudták volna azok a miniszterek, akik maguk is a nagybizniszből jöttek vagy még most is ott vannak? Hol van az ő lelkiismeretük?

De hova lett a józan gondolkodás, amivel a kormány éveken át kezelte a társadalmi konfliktusokat? A kormány eddig értette, hogy a társadalmi békéhez bizalom kell, az emberek bizalma. Most ezt a bizalmat játszák el. Kockára teszik százezrek és milliók létbiztonságát és ezzel együtt az ország stabilitását.

De ne feledjük a saját felelősségünket sem! Meddig dőlünk be az ügyes meséknek? Meddig hisszük el, hogy a milliárdos tőkés és mi, a kis emberek, egy csónakban vagyunk? Mikor ismerjük fel, hogy itt csak mi fizetünk? Mikor mondjuk ki, hogy eddig és ne tovább?

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET