fbpx

Balszemmel

Thürmer: Történelmi látogatás

Thürmer: Történelmi látogatás

Történelmi pillanatban érkezik hazánkba Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke. Európa rohan a világháború felé. Atomháborúval nézünk szembe. Az elejét Hirosima alapján talán el tudjuk képzelni, de a végét csak feltételezni tudjuk: az emberiség elpusztítása.

A világ politikai, ideológiai blokkokra omlik szét. A kölcsönös átjárhatóság helyébe egymással nem kompatibilis technológiai rendszerek lépnek. Veszélybe kerülnek az évszázadok során kialakult kereskedelmi és együttműködési láncok. Mindennek a világ népei látják a kárát, még akkor is, ha a háborús pusztítást sikerül elkerülni.

Ma Kína kínálja a legvilágosabb megoldást. A háborúkat le kell állítani, le kell ülni tárgyalni, és a kölcsönös tisztelet és egymás érdekeinek kölcsönös figyelembevételével reális és fenntartható békét kell kötni.

Új nemzetközi rendet kell létrehozni, mely nem a gyűlölködésre, más népek leigázására, hanem a szuverén és független nemzetek kölcsönösen előnyös, win-win együttműködésére épül.

Kínának megvan az erkölcsi alapja ilyen terv előterjesztésére. Kína tudja, mit jelent a háború. A japán agresszorok feletti győzelem a második világháborúban 35 millió kínai ember életét követelte.

Kína ma szilárd és erős partnerként ajánl együttműködést a világnak. Felszámolta a tömeges szegénységet, a világ második gazdasági hatalma lett, a kínai gazdaság tavaly 5,2 százalékkal nőtt, és fejlődés mögött az innováció, a modern iparosítás áll.

A páratlan gazdasági fejlődést felmutató Kína azt is tudja, hogy a népek boldogulása a legfontosabb. Csak ez teszi hitelessé a legszebb eszméket is. Ehhez békére és stabilitásra van szükség.

A kínai elnök olyan Magyarországra érkezik, amelyre oda figyel a világ. Ma Magyarország adja legmarkánsabban az egyik lehetséges választ a világot sújtó gazdasági, politikai és szellemi válság leküzdésére. Lehet vitatkozni e válasz részletein, de az erős és egészséges nemzetek egyenjogú együttműködése, a hagyományos értékek megőrzése jobb alternatíva, mint a liberális válasz, azaz a pénzügyi tőke totális uralma, a nemzetek eltörlése, a történelmi múlt, a hagyományok lemészárlása.

Kína a kínai sajátosságú szocializmust választotta fejlődése útjául. Nem dogmák rabjai. Abban hisznek, hogy minden nemzet a maga útján boldogul. A fejlődésnek, a modernizációnak nem keveseket, hanem a nép, az emberek anyagi jólétét és szellemi kiteljesülését kell szolgálni.

Kína senkire sem erőlteti a maga megoldásait. Magyarországnak sem ír elő recepteket, sőt még tanácsokat sem ad arra, hogy milyen legyen a magyar állam, kik legyenek a vezetői. Erről dönteni csak a magyar nép joga és lehetősége.

Kína értékeli, hogy Magyarország nem fulladt bele a világgazdasági válság hullámaiba, emelte az emberek életszínvonalát, fenntartotta az ország stabilitását. Ezzel a stabil belpolitikai háttérrel járul hozzá a béke megőrzéséhez.

Ma Magyarország rendkívül nehéz helyzetben van. Olyan szövetségi rendszerek tagja, amelyek ma a háború felé viszik a világot. Mindent megtesz e folyamat fékezésére, de ez önmagában kevés. Bízik abban, hogy Amerikában és Nyugat-Európában is felülkerekedik a józanság, de ahhoz, hogy ez bekövetkezzék éppen Kínára van szükség.

Kína rendelkezik azzal a gazdasági, katonai és szellemi erővel, amellyel józanabb politikára bírhatja a nyugati vezetőket. Kína támogatja az EU megőrzését, üdvözli Franciaország aktivitását is. Hszi Csin-ping elnök mostani párizsi útja előtt De Gaulle emlékét idézte fel, aki a hidegháborús időkben is képes volt hosszútávú gondolkodásra és a háború helyett az együttműködést ösztönözte.

Magyarországon stabilitás van, és ennek értékét Kínában is becsülik. Ott is látják azonban, hogy egyes erők külföldi hatalmak segítségével a magyar kormány megdöntésére törekednek. Kínának nem érdeke a stabil Magyarország összeomlása, a keleti nyitás megszüntetése, és az sem, hogy Magyarországot bárki is belesodorja az ukrajnai háborúba.

Hszi Csin-ping elnök budapesti útja világos jelzés mindenkinek. Kína üdvözli, hogy Magyarország támaszkodik a kínai gazdaság fejlődése által gerjesztett lehetőségekre, és kész újabb kínai beruházásokkal segíteni a magyar fejlődést. A magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése, ahogyan a magyar pénzügyminiszter fogalmazott, tovább erősítheti a magyar adósságkezelés biztonságát, azaz a nyugat pénzügyi eszközökkel nem fojthatja meg a szuverén Magyarországot.

Számunkra, a Munkáspárt számára fontos, hogy egy olyan ország vezetője jön ide, amely a szocializmus útján halad. A kínai sajátosságú szocializmus eredményei biztatólag hatnak mindenki számára, aki elégedetlen a tőke uralmával, a kapitalizmussal.

A magyar-kínai stratégiai együttműködésben saját politikánk sikerét is látjuk, hiszen mi már 1990-ben nyitottunk kelet, azaz Kína felé, amikor mások még javában ellenségként tekintettek rá.

Magyar Munkáspárt

KÖVESS MINKET